seguretat social
El fons de jubilació arrenca l'any en negatiu
Tanca el primer trimestre amb una rendibilitat del -3,84%, que suposa 60 milions menys
El fons de reserva de jubilació va tancar el 2021 amb un resultat més que notable, incrementant en 122 milions d’euros la guardiola, que a 31 de desembre acumulava 1.586 milions. Però aquest 2022 l’arrencada ha estat en negatiu fruit de l’impacte de la volatilitat dels mercats. Ho va avançar ahir el president de la comissió gestora del fons, Jordi Cinca, en una compareixença conjunta amb la nova presidenta de la CASS, Montserrat Capdevila, davant els consellers de les comissions legislatives de Finances i Salut. Cinca i Capdevila van comparèixer per explicar els resultats de l’exercici passat de les branques general i de jubilació de la CASS i del fons de reserva. Però també van avançar algun detall del tancament del primer trimestre d’aquest 2022, que el consell d’administració de la parapública aprovarà properament. I Cinca va revelar que, a 31 de març, el fons tenia una rendibilitat negativa del 3,84% que, en números absoluts, voldria dir una pèrdua d’uns 60 milions d’euros. El màxim responsable de la comissió gestora va admetre, a preguntes del president del grup de terceravia, Josep Pintat, que la situació no hauria remuntat a hores d’ara.
La cartera està patint els efectes dels context econòmic molt marcat per la inflació, la guerra i els efectes de la crisi de subministrament i l’encariment de les matèries primeres. Però Cinca va llançar un missatge de calma, insistint que el que ha passat fins ara no ha de marcar el que succeeixi a final d’any. “Les expectatives de consum són altes, els resultats de les empreses bons, per poc que controlem la inflació i es normalitzi la cadena de distribució s’haurien de recuperar els mercats”, va assenyalar. Es va referir al que va succeir el 2020, amb un primer trimestre “amb una rendibilitat encara pitjor” –acabava d’esclatar la pandèmia–però un final d’any en positiu. El que sí que va admetre que no succeirà o que en tot cas és “pràcticament impossible” d’assolir és l’objectiu d’acabar l’exercici amb una rendibilitat per sobre de la inflació, tenint en compte que la previsió és que ja s’enfili al 6,5%
LA BRANCA DE JUBILACIÓ
El que sí que ha assolit unes xifres per sobre les previstes és el de cotitzacions a la branca de jubilació fruit dels bons resultats de la temporada d’hivern i l’augment de contractacions. Però Cinca va alertar que aquest fet puntual no varia una tendència inequívoca de descens de les aportacions per cotitzacions. Tant Cinca com Capdevila van agrair la feina de la comissió per impulsar una reforma necessària per a la sostenibilitat del sistema.
LA BRANCA DE SALUT 'COSTA' AL GOVERN 48 MILIONS
La nova presidenta de la CASS va alertar de l’increment notable que va experimentar el dèficit de la branca sanitària l’any passat, 45 milions d’euros que ha de cobrir el Govern i que s’eleven a 48 milions si es té en compte que l’executiu també ha de cobrir els complements de cobertura fins al 100% i les prestacions no contributives. Capdevila va destacar la despesa en analítiques –posant èmfasi que a Andorra es paguen més cares que als països veïns– o la derivada de les vistes mèdiques, assenyalant el pes de les visites telemàtiques. La nova presidenta del consell d’administració de la parapública va apuntar que la despesa per capita creix més ràpid que el PIB, que la població a causa de l’envelliment i que assumeix l’impacte dels nous tractaments, que són més cars. Aquest primer trimestre del 2022, els números negatius s’han enfilat als 7 milions i per ara estan per sota del pressupostat, que eren 11. Respecte a qüestions de funcionament intern, Capdevila va dir que es vol seguir incidint en la millora de l’atenció a l’usuari i a enfortir mecanismes de control de la despesa.