hi ha 20.000 residents del veí del sud

Espanya avança en la derogació del vot pregat a l'estranger

El Congrés dels Diputats aprovarà la setmana vinent la reforma de la legislació

Votacions a l'ambaixada espanyola.ARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ple del Congrés dels Diputats espanyol aprovarà el 9 de juny la derogació del vot pregat que ha convertit en una carrera d’obstacles burocràtica exercir el dret al vot als 2,2 milions d’espanyols residents a l’exterior, entre els quals les prop de 20.000 persones que viuen a Andorra.

El 25 de maig la comissió constitucional del Congrés espanyol va aprovar per àmplia majoria una reforma de la Llei electoral que posa fi a l’anomenat vot pregat, l’obligació de demanar el vot amb antelació que des del 2011 tenen els espanyols que viuen a l’estranger.

En lloc seu s’introdueixen modificacions per facilitar que puguin votar en urna a les ambaixades i consolats, a més de per correu, i per assegurar que les seves paperetes arribin a temps per a l’escrutini a Espanya.

La reforma ve d’una proposició de llei presentada el febrer del 2021 pels dos grups que sustenten el govern espanyol, el PSOE i Unides Podem, i que va estar congelada per successives pròrrogues fins al mes d’abril passat. En les últimes setmanes, el seu articulat ha estat modificat mitjançant esmenes pactades amb el PP i altres grups de l’oposició.

Un cop aprovada pel ple del Congrés, la llei serà remesa al Senat i es calcula que estarà en vigor a la tardor i s’aplicarà a les properes generals.

El nou procediment per als inscrits al cens electoral de residents absents (CERA) elimina el requisit de pregar el vot, que havia fet baixar la participació a mínims històrics, i permetrà que aquests electors es puguin descarregar les paperetes d’internet, a més d’avançar la tramesa tradicional de la documentació electoral, de manera que tindran obertes les dues opcions.

Per facilitar la participació electoral, s’ampliaran els centres per a votació amb urna, no tan sols les ambaixades sinó a tots els consolats i els centres oficials que s’habilitin. I de la mateixa manera, s’ampliaran els horaris i els dies de votació. El que es va rebutjar és l’opció de vot telemàtic i del vot per delegació.

tracking