L'EFA exigeix al Govern que sigui menys intervencionista

Francesc Mora demana al Govern que no controli el mercat de l’habitatge i que l’Estat garanteixi la competitivitat fiscal d’Andorra

El president de l'EFA, Frances Mora.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’Empresa Familiar Andorrana (EFA) ecigeix al Govern que s’abstingui tant com sigui possible d’intervenir en el mercat. El president de l’associació empresarial, Francesc Mora, va assegurar ahir durant el discurs de clausura del vintè fòrum organitzat per l’associació que “cal evitar la hiperactivitat legislativa”. De fet, Mora va criticar la quantitat de lleis aprovades recentment per l’executiu, així com el seu “intervencionisme”, en matèries com la regulació dels preus del mercat immobiliari. “Un dels nostres temes centrals és la qüestió de la defensa de la competitivitat andorrana, el Principat com a país competeix amb d’altres territoris per atraure inversió o oportunitats de negoci, la competitivitat la formen molts factors i un dels més importants que té Andorra és la seguretat jurídica, és a dir, que tothom sap les normes del joc que hi ha, i en el cas d’Andorra és que són eficients i estables”, va afirmar Mora.

El president de l’EFA, que finalitza el mandat d’aquí a quinze dies, va afegir que “qualsevol intervenció que es faci en els mercats o en la legislació s’ha de fer d’una manera que no posi en compromís la seguretat jurídica, que no siguin canvis sense avisar, que no siguin molts canvis consecutius, i en aquest sentit nosaltres defensem que qualsevol canvi en les normes del mercat s’ha de fer pausadament, utilitzant tots els actors per analitzar quins són els problemes i, un cop analitzat, proposar solucions fugint de voler anar massa de pressa; no és un tema de quantitat sinó de la qualitat i del procés que s’està seguint”.

Durant el discurs, Mora va demanar al Govern “que se’ns escolti”, i va recordar les dificultats que les empreses van haver d’afrontar durant la crisi de la covid-19. En aquest sentit, va assenyalar que “cal vigilar com es redueix el dèficit generat a les arques públiques, per tal que no es faci de tal manera que pugui reduir la competitivitat d’Andorra, que es basa en un règim fiscal no opressor per a famílies i empreses”.

JOVER DEFENSA L’EXECUTIU

Posteriorment, el ministre de Finances, Eric Jover, també va realitzar un discurs davant els associats de l’EFA i va explicar que aquesta legislatura l’executiu ha aprovat 75 lleis, de les quals 25 han estat modificacions “per adaptar-nos als nous contextos”, mentre que 13 estan vinculades a la pandèmia. “Amb el president de l’EFA podem compartir un model d’Estat amb un nivell d’intervencionisme baix i que és el mercat el que s’ha d’autoregular, però malauradament no és la situació que ens estem trobant”, va apuntar Jover. El titular de Finances va defensar que “la crisi de l’habitatge és una crisi en la qual el mercat ha demostrat que no té solucions per afrontar situacions que viuen els ciutadans i per molt que no agradi a molts sectors al Govern ja hem decidit que hem d’intervenir; ens toca intervenir el mercat i protegir la part més feble, que en aquest cas és el llogater”. En relació amb el deute, Jover va recordar que se situa en els 1.286 milions, xifra que suposa un 42,4% del PIB, una dada amb la qual l’executiu “no se sent còmode” i que té la intenció de reduir per tornar a “l’equilibri fiscal”.

UN MARC FISCAL "FÀCIL I UNIVERSAL"

El ministre Eric Jover també va remarcar que “la competitivitat d’Andorra passa per tenir un marc fiscal fàcil i universal que es pugui explicar senzillament”. A més, Jover va assegurar que “en algunes ocasions pequem de poble perquè no volem tenir infraestructures claus per al país al nostre jardí”, amb relació a projectes “estratègics” per a Govern, com l’heliport o els abocadors.

El ministre de Finances, Eric Jover.

tracking