la llei s'aprovarà el 9 de juny

Gran part dels hotels assumiran la taxa turística de les reserves de turoperadors

Molts hotelers comencen a fer accions informatives per advertir els clients sobre l’entrada en vigor de l’impost al juliol

Un hotel del Tarter.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El director de la Unió Hotelera (UHA), Jordi Pujol, va informar ahir que en el cas de les reserves fetes pels turoperadors seran els mateixos empresaris qui, en molts casos, assumiran la diferència de preu de la nova taxa turística que entrarà en vigor al juliol. Una situació que, segons ell, s’allunya molt del cas dels clients particulars. “Hi ha turoperadors que ja des de l’any passat havien gestionat i pagat reserves de grans grups”, va informar. “En aquest cas, estem intentant negociar amb ells però també hem d’entendre que ja tenien un contracte firmat i que ells no en tenen la culpa”, va assumir, tot afegint que a la UHA en aquests moments no li interessa generar una situació de tensió amb aquests grans clients. Davant d’aquest escenari, així, la UHA es mostra predisposada a fer front a aquest increment.

Per altra banda, Àlex Ruiz, president de l’Associació d’Empreses d’Allotjament Turístic, va assegurar aquesta setmana que “molts dels associats també optaran per assumir el cost extra del preu de la nova taxa turística si els clients rebutgen pagar-la”, una decisió que s’han plantejat per no perdre les reserves.

De fet, la llei reguladora d’aquest nou impost no s’aprovarà fins dijous vinent. En aquest sentit, molts hotelers, en alguns casos específics, no poden avançar-se gaire en el tema de les gestions. “Hi ha canals que no permeten fer-ne difusió fins que la llei no estigui aprovada”, va assegurar Meri Cassi, directora comercial d’Autèntics Hotels d’Andorra (AHA), a més de reconèixer que en d’altres casos sí que van avisant els turistes sobre la situació. “En l’àmbit particular anem informant els clients que hi ha la nova taxa, que suposarà un import extra i que entrarà en vigor al juliol”, va relatar. “De fet, també afectarà els menors a partir de 16 anys”, va afegir. Per la seva banda, Pujol va certificar que des de la UHA també estan duent a terme accions informatives. “Ens anem posant en contacte amb els clients que ja tenien reserves fetes i els diem que és probable que augmenti el preu a partir de certes dates”, va apuntar. “Hem fet campanyes informatives i també ho hem indicat als webs amb asteriscs”, tot destacant que, en tot cas, “els problemes reals se’ls trobaran a partir del 30 de juny”. “Nosaltres també ens hem posat en contacte amb els clients a través d’e-mails per fer-los saber que a partir de l’1 de juliol els haurem de cobrar un extra perquè s’aprovarà una nova taxa”, va afegir Ruiz.

Mentrestant, molts d’aquests hotelers comencen a preparar la part més tècnica de l’aplicació de l’impost. “De moment, sabem que la taxa anirà connectada al ROAT, un sistema de dades que està relacionat amb el check-in”, va explicar. “En aquest sentit, s’haurà d’habilitar un link o una pestanya a les pantalles en què es faci el registre dels turistes perquè els mateixos clients puguin acceptar aquesta opció”, va dir, tot informant que realment no es tracta d’una actualització gaire complexa però que molts grans grups ja s’han posat en contacte amb els seus informàtics. “Anem posant fil a l’agulla per mirar de tenir-ho tot preparat”, va assegurar Cassi. “Cada establiment té el seu propi sistema informàtic i ho estem gestionant. Ningú m’ha dit que és impossible i estem fent esforços per adaptar-nos-hi”, va afegir. En aquest cas, Pujol va destacar que, segons Govern, una vegada s’hagi aprovat la llei el sector rebrà una sèrie de formacions presencials on se l’informarà dels aspectes tècnics. “Ens van comentar que organitzarien una sèrie de reunions presencials informatives a cada parròquia per fer-nos un resum de com funcionarà tot”, va explicar Pujol.

Govern va anunciar a principi de l’abril que el projecte de llei reguladora de l’impost sobre les estades en allotjaments turístics entraria en vigor al juliol. Una notícia que va sorprendre gran part del sector hoteler, que esperava que la data d’aplicació s’ajornés fins a l’hivern en el decurs del tràmit parlamentari.

tracking