L'IPC avançat se situa al 6,5% al maig

Els experts alerten que la creixent inflació s'allargarà

Preveuen que la situació s’estabilitzarà quan acabi el conflicte entre Ucraïna i Rússia

Un treballador d'una benzinera omple un dipòsit.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Els preus augmenten mes a mes. Les dades avançades del departament d’Estadística mostren que l’IPC va pujar un 6,5% al maig, fet que representa un augment de cinc dècimes respecte al mes anterior. De moment, no es preveu que la situació s’estabilitzi. Així ho indiquen els experts amb qui ha pogut parlar el Diari, que preveuen que aquesta situació s’allargarà més del previst.

“No crec que a curt termini això s’acabi, més aviat al contrari”, opina l’economista Cristian Foubert. En aquest sentit, admet que “és complicat predir res” mentre sosté que “dependrà de l’evolució del conflicte i les polítiques que posin en marxa els països de l’entorn”. Amb ell coincideix el també economista Antoni Bisbal, que assegura que la situació s’estabilitzarà quan ho faci el joc de l’oferta i la demanda. Això dependrà, segons apunta coincidint amb Foubert, de com evolucioni el conflicte entre Ucraïna i Rússia. Això sí, Bisbal adverteix que “costarà un cert temps”. Espera, però, que es comenci a controlar “en un any i mig”. Com a conseqüència i per contenir la inflació, tots dos economistes apunten a la pujada dels tipus d’interès bancari. Per la seva banda, Foubert guarda “un cert optimisme” perquè, segons explica, el repunt de la construcció i del sector immobiliari “empeny el país, malgrat el nefast impacte mediambiental”. Aquest sector, que és molt dinàmic, “permet contrarestar una mica l’efecte negatiu” de la situació econòmica actual.

Els experts coincideixen en el fet que les principals causes de la inflació han estat la pandèmia i la guerra d’Ucraïna. “Fa més de 25 anys que no es veu una inflació com aquesta”, sosté Bisbal. Aquest augment dels preus es deu, segons l’expert, a dos factors. D’una banda, la pandèmia, moment en què “hi havia molta oferta, però poca demanda”. Ara, en canvi, la situació s’ha invertit: hi ha molta demanda i poca oferta perquè les cadenes de producció s’han trencat. Això fa que pugin els preus.

Més hipoteques el 2021

El departament d’Estadística també va publicar les dades amb relació a les hipoteques de l’any passat. El 2021 es van concedir més hipoteques i per un valor més alt respecte l’any anterior. Foubert reflexiona que la millora de la situació sanitària ha reactivitat l’activitat immobiliària. Per la seva banda, Bisbal apunta a l’arribada, d’una banda, d’inversió estrangera al Principat, i d’altra, de treballadors més qualificats amb més poder adquisitiu.

CLAUS

1 Millora de la situació geopolítica

La situació geopolítica està marcant la inflació dels preus. La fi del conflicte bèl·lic entre Ucraïna i Rússia és clau per estabilitzar la situació.

2 El tipus d’interès bancari podria pujar

El tipus d’interès podria pujar per tal d’aturar la inflació. Això permet disminuir els diners en circulació. Per tant, hi ha menys demanda i abaixen els preus.

3 La construcció com a motor de l’economia

El sector de la construcció i immobiliari s’ha accelerat amb la fi de la pandèmia. Es tracta d’un sector dinàmic que permet contrarestar la crisi econòmica.

tracking