afers socials
Dues famílies de refugiats sirianes, a l'espera de venir al país
Els refugiats esperen en un camp del Líban mentre Govern no els aconsegueixi allotjament
El mossèn de la parròquia de Sant Julià de Lòria, Pepe Chisvert, va informar aquesta setmana que properament arribaran dues famílies més de refugiats sirians al Principat. En aquest sentit, va fer saber que actualment aquestes persones es troben en un camp de refugiats del Líban a l’espera que se’ls permeti l’entrada al país. Una entrada que s’autoritzarà quan els responsables de la seva acollida hagin trobat un habitatge on es puguin instal·lar. “L’únic entrebanc que tenim actualment és l’habitatge i el fet de trobar un pis de lloguer per a aquestes famílies” assegurava Chisvert, conscient de la dificultat d’aquesta problemàtica al país. És precisament per aquest motiu, assenyalava, que encara no s’ha confirmat cap data. “Sabem que hi ha lligams entre aquestes dues famílies i que estan desitjant venir aquí”, informava. “De fet, tot aquest procés s’ha vist afectat per l’arribada de refugiats ucraïnesos.”
Una bona acollida
Pel que fa a les altres tres famílies de refugiats sirians que ja resideixen al Principat –una a Andorra la Vella i les altres dues a Sant Julià de Lòria–, Chisvert va destacar que sempre li han fet saber que se senten molt ben acollits. “Hi ha molt bona relació entre ells i tots els voluntaris. Des de la parròquia sempre hem intentat afavorir la seva integració” assegurava tot valorant la tasca ingent que duen a terme els seus referents d’Afers Socials. “Hi ha una coordinació i un seguiment constant per part de Govern” assegurava. “Des del primer moment tant uns com altres ens vam posar a la seva pell per facilitar-los l’arribada. Ara tots estan treballant o van a l’escola, parlen un català molt correcte i participen en moltes activitats culturals de la parròquia”, celebrava el mossèn lauredià.
En ser qüestionat sobre la comparativa de quotes entre l’acollida de refugiats ucraïnesos i sirians i la gestió que se n’ha fet des de Govern, Chisvert declarava que no es poden comparar aquests dos casos “perquè es tracta de persones que tenen orígens d’altres indrets i que provenen de dues realitats completament diferents”. En tot cas, Chisvert feia una valoració positiva de l’acollida de refugiats ucraïnesos. “Andorra una vegada més ha demostrat estar a l’alçada. Som terra i espai d’acollida”, assegurava.
En aquests moments, hi ha un total d’11 refugiats sirians residint al Principat, una quantitat que, segons el compromís d’acollida que es va proposar el país al 2018 en el marc del projecte de llei de protecció temporal i transitòria per raons humanitàries, hauria d’arribar a les 20 persones. Una xifra que, si tot evoluciona de manera favorable, s’assolirà amb la imminent arribada d’aquestes dues famílies que es troben al camp de refugiats del Líban. En aquest sentit, Chisvert valorava molt positivament també la tasca de la Comunitat de Sant Egidi per tal de seguir possibilitant aquesta arribada de persones refugiades a través dels corredors humanitaris que impulsa l’organització. Una tasca que es va iniciar l’any 2016 amb la voluntat de garantir trajectes segurs als desplaçats i evitar el risc que caiguin en mans de les màfies de la immigració. De fet, Govern va renovar l’acord amb Sant Egidi l’any passat per tal de continuar amb el procés d’acollida. La comunitat també té acords amb França i Bèlgica.