paquet de mesures per millorar el poder adquisitiu
El Govern revisarà les exempcions de la taxa de pisos buits
Es modificaran algunes exempcions i es farà que sigui finalista per afavorir el lloguer
El paquet de mesures per millorar el poder adquisitiu ja és a la taula del Consell, que el votarà demà. El Govern va signar ahir el projecte de llei que permetrà augmentar salaris i pensions, reduir l’IGI a productes d’higiene femenina, però també reformular l’impost dels pisos buits. Segons va explicar el ministre de Finances, Eric Jover, l’executiu “recull el guant del Partit Socialdemòcrata”, que va demanar que aquest tribut passi a ser finalista i es destini a habitatge social o lloguer a preu assequible.
Tanmateix, Jover va assegurar que “l’executiu vol anar més enllà i revisar un impost amb el qual no estem del tot satisfets”, perquè ni la recaptació ha estat suficient ni el nombre de declaracions voluntàries ha estat l’esperat. En aquest sentit, el ministre va assegurar que, si bé encara cal estudiar quines fórmules es poden aplicar, “estaríem contents de no recaptar res si aconseguim que aquests pisos buits entrin en el mercat de lloguer”. De fet, el titular de Finances va assenyalar que l’objectiu d’aquest impost no és recaptar, sinó incentivar que els propietaris que actualment tenen pisos buits al Principat (uns 6.000 segons les últimes dades facilitades pel ministre Filloy) es decantin per llogar-los, per tal de destensar el mercat de l’habitatge. Entre les opcions que estudia el Govern hi ha la possibilitat de revisar les exempcions que actualment permeten esquivar la taxa. De fet, a 31 de desembre del 2021 només es van realitzar catorze declaracions voluntàries d’aquest impost, una xifra que el mateix Jover ja va qualificar “d’insuficient” a principi d’aquest any.
Sobre el paquet de mesures, el ministre va destacar que és un “projecte de llei molt important” i que es tira endavant “en un context molt complicat per ajudar les famílies a recuperar poder adquisitiu”. El ministre va detallar que si bé la partida pressupostària extraordinària per fer front al paquet serà de deu milions d’euros, els càlculs de l’executiu estan més enfocats al fet que el cost final de totes les mesures sigui de prop de vuit milions d’euros. “En els pròxims dies o setmanes presentarem una revisió del pressupost d’enguany i del pla d’equilibri financer fins al 2025.” Jover ja va confirmar que el dèficit previst per al 2022 s’incrementarà degut al “menyscapte que estem tenint i a l’impacte de la inflació” en els propis comptes de l’Estat. Una situació que es produeix tot i l’increment d’ingressos que va registrar l’executiu durant el primer trimestre de l’any. Malgrat l’increment del dèficit, Jover va assegurar que en aquesta revisió del pla de finançament l’executiu preveu augmentar la despesa pública, seguint la recomanació del Fons Monetari Internacional, per potenciar la diversificació de l’economia andorrana.
D’altra banda, Jover va explicar que es “manté el calendari de l’1 de juliol” per al transport públic gratuït, tot i que encara s’està tancant la logística.
LES MESURES
1 Increment de l’IPC en els salaris baixos
Els sous entre el salari mínim i el salari mitjà (1.200 i 2.260,87) s’incrementen un 3,3% de forma retroactiva a l’1 de juny.
2 Més facilitat per a l’autoconsum
Es modifica la legislació perquè les persones que generin electricitat no l’hagin de consumir en la mateixa ubicació on s’hagi produït.
3 Flexibilització per a les empreses
Les empreses de menys de 150.000 euros no hauran de realitzar el dipòsit de comptes fins a l’exercici del 2023.
4 IGI reduït per a la higiene femenina
Els productes d’higiene femenina tindran un IGI reduït de l’1% a partir de l’1 de juliol i de forma indefinida.
5 Increment de l’IPC a les pensions
Les pensions de jubilació, invalidesa i viduïtat s’incrementen un 3,67%, en un ajut que serà assumit pel Govern i no afectarà el fons de reserva de jubilació.
6 Transport públic gratuït per a residents
El transport públic serà gratuït per als residents a partir de l’1 de juliol, segons el calendari previst pel Govern.
EL PS DENUNCIA LA FALTA DE DIÀLEG I CONSENS AMB L'EXECUTIU
El Partit Socialdemòcrata denuncia, un cop més, la falta de diàleg i consens amb Govern. En concret, lamenta que l’executiu hagi entrat a tràmit parlamentari el projecte de llei de mesures per millorar el poder adquisitiu de la ciutadania sense haver-lo debatut abans amb l’oposició. Dijous passat, el PS va presentar un seguit d’esmenes al projecte de llei amb propostes que se centraven a incrementar els salaris a partir del 2023 i a pal·liar el problema de l’habitatge. “La nostra sorpresa ha estat que no hem tingut cap resposta fins avui a la tarda”, va indicar ahir Susanna Vela, quan l’executiu els va fer arribar el document definitiu. Vela va afegir que “rebutgem” la forma de treballar de l’executiu i es va mostrar “decebuda” davant la manca de diàleg polític i social amb Govern. Així mateix, l’oposició va lamentar que, finalment, Govern únicament hagi inclòs una de les seves propostes: que l’impost sobre els habitatges buits sigui finalista. Una mesura poc eficaç tenint en compte que només hi ha 14 immobles inscrits al registre, segons va recordar el president del partit, Pere López. El PS va reiterar que el projecte de llei per millorar el poder adquisitiu de la població no ofereix solucions al problema real que afecta el país, el de l’habitatge i, per aquest motiu, López va avançar que “difícilment li podrem donar suport”.