Bloquejats comptes de ciutadans russos

Algunes entitats han hagut de retenir “petites quantitats” de dipòsits de no residents que superaven el límit de 100.000 euros

El ministre de Finances, Eric Jover.SFGA / J. A. VILADOT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministre de Finances, Eric Jover, va confirmar ahir que algunes entitats bancàries ja han hagut de bloquejar diners de nacionals russos que tenen comptes al Principat. El motiu és que en aquests casos se superava el límit de 100.000 euros permès pel paquet de sancions europees al qual Andorra es va sumar. Així, si bé no s’han detectat actius vinculats a “les sancions principals” (aquelles que demanen bloquejar actius de persones pròximes al president rus), el Govern sí que té constància de casos vinculats al que Jover va denominar “sancions secundàries”.Tot i que el titular de Finances no va detallar les quantitats retingudes, va assegurar que “es tracta de quantitats petites” i que en la majoria dels casos estan relacionades amb persones de nacionalitat russa o bielorussa que tenien “alguns productes bancaris i, al venciment d’aquests, els dividends obtinguts van fer que els comptes superessin els 100.000 euros i es va efectuar el bloqueig corresponent”. “L’objectiu d’aquestes mesures és continuar aportant el nostre granet de sorra perquè l’impacte econòmic sigui el major possible per a la República Russa i que així torni a la via del diàleg”, va sentenciar Jover després que anunciés un nou decret aprovat pel consell de ministres per ampliar la llista de persones a les quals cal imposar les sancions. Amb la nova mesura es van incloure 65 persones físiques i 18 persones jurídiques, fent que, en total, ja s’incloguin 1.243 persones físiques i 128 persones jurí­diques.

D’altra banda, l’executiu “segueix treballant per buscar una solució per a l’habitatge dels refugiats ucraïnesos al Principat”, segons va explicar Jover. Tot i les pressions dels propietaris dels apartaments turístics, el Govern encara no ha trobat on reubicar les famílies d’ucraïnesos que fins ara estaven en apartaments que es requereixen per a la temporada d’estiu. De fet, el ministre va explicar que s’espera que algunes famílies comencin a tornar al seu país però ara per ara no hi ha constància de les sortides que s’han efectuat. “Seguim tenint registrades 284 persones i haurem d’anar fent un seguiment perquè la persona que marxa no té l’obligació de donar-se de baixa del registre”, va apuntar Jover, que va reconèixer que “la prioritat era donar cabuda a tothom i no ens preocupava gaire poder anar depurant els nostres arxius; haurem de trobar els mecanismes per actualitzar la llista a mesura que tinguem, fins i tot, la intuïció d’alguna sortida”.

AJUTS ALS RAMADERS

Encara vinculat amb els efectes de la guerra entre Rússia i Ucraïna, el consell de ministres va aprovar ahir un nou paràmetre per calcular els imports dels ajuts per beneficiar el sector ramader. “L’objectiu és continuar dignificant el sector i ajudar-lo per l’impacte que està notant per la pujada de les matèries primeres, com els cereals o els pinsos”, va asseverar Jover, que va sentenciar que “era necessari adequar els ajuts perquè poguessin assumir aquests increments”.

Amb aquesta modificació, l’executiu el que fa és establir un contingent lliure de deduccions dels imports dels ajuts per importar herba, alfals o pinso de 100 quilos per cap de bestiar i any en el cas de les vaques i eugues pesants i de 25 quilos per cap de bestiar i any en el cas de les ovelles i les cabres. També es va aprofitat per actualitzar el coeficient d’orientació de les eugues pesants, que passa de 0,8 a 1, a més d’incrementar en 60 euros (fins als 280 per cap engreixat), l’ajut per al foment de la producció de carn de cavall.

MÉS

-Portal de marques

El consell de ministres va donar llum verd a la creació d’un portal web per consultar la base de dades de marques de l’Oficina de marques i patents del Principat d’Andorra. El portal serà www.ompa.ad.

-Museus gratuïts

El ministeri de Cultura va donar compliment a l’acord de Joventut i va decidir ahir establir la gratuïtat dels museus i instal·lacions culturals per a joves de fins a 30 anys.

-Estudi de noves rutes

El Govern va contractar ahir un estudi per al desenvolupament de noves rutes aèries a implementar des de l’aeroport d’Andorra-la Seu a la International Air Transport Association (IATA).

-Director de pressupost

El Govern va aprovar, a proposta del ministre de Finances, el decret pel qual es nomena Tiago José Rodrigues Monteiro nou director del departament de Pressupost i Patrimoni.

tracking