la inflació augmenta

La venda de carburants es manté malgrat la incessant escalada de preus

Porqueras assegura que el consum es manté perquè “segueix el diferencial amb els països veïns”

La gasolinera de Gasopas al Pas de la Casa.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

L’escalada dels preus dels carburants no està evitant que les gasolineres del país segueixin registrant un bon ritme de vendes. “Durant els dies del pont de la segona Pasqua hi va haver força moviment comparat amb d’altres caps de setmana, fa la sensació que la covid ja ha passat i que no és un motiu de preocupació a l’hora de viatjar”, assegura Jesús Llanas, director de Gasopas. La sensació és compartida amb el president de l’Associació d’Importadors i Distribuïsors de Carburants d’Andorra (Asidca), David Porqueras, que recorda que els diferencials tant amb Espanya com amb França són encara significatius tot i les mesures generalitzades aplicades pels respectius governs. “Amb Espanya seguim tenint marge però especialment amb França, que de mitjana tenim entre 20 i 25 cèntims, en funció del dia i del producte que es pugui consumir”. Tanmateix, Porqueras afirma que “és molt difícil extreure conclusions” amb relació a si els consumidors han reduït les compres, perquè “els darrers anys han estat molt diversos per la covid, així que comparar el mes de maig o juny amb el dels últims anys es fa difícil”, defensa Porqueras. “Hi ha dies que sents comentaris que la gent es queda a casa i després arriba el pont i veus cues per sortir i entrar al país”, assevera el responsable de l’Asidca. Tanmateix, tant Porqueras com Llanas reconeixen que “pujar fins a Andorra ara és més car, però no hi ha ningú que vingui només a posar gasolina”.

Volatilitat extrema

Els dos responsables també coincideixen a destacar la volatilitat del mercat del barril de Brent. “Les cotitzacions van baixar fins als 107 euros el barril fa uns dies, ara tornen a estar als 120 euros... Qualsevol petita notícia fa canviar els preus”, explica el president de l’associació. És per aquest motiu que Porqueras veu difícil fer previsions de cara al futur però reconeix que la inestabilitat dels preus pot provocar nous canvis i explica que això afecta l’estratègia que han de seguir a l’hora de repercutir els costos al preu de venda final. “Hi ha una idea generalitzada que com més car és el producte més diners fem, no és així; en moments de tensió els marges disminueixen”, sentencia Porqueras. El fet de fer compres periòdiques a preus molt diferents obliga les gasolineres a assumir alguns costos, perquè “en quinze dies no es pot repercutir en el preu final tot l’increment, ho hem d’anar fent segons el nostre ritme de compres i això fa que en algunes ocasions no es pugui repercutir en el preu de venda tot l’increment”, explica el responsable.

Per la seva banda, el director de Gasopas sí que s’atreveix a fer una previsió de cara a l’estiu i apunta un nou encariment dels preus. “No ens lliurarem d’una nova pujada d’aquí a l’estiu, com a mínim parlem d’uns deu cèntims, aproximadament”, assegura Llanas, que així i tot creu que el ritme de visitants al territori fronterer es mantindrà.

FRANÇA PRORROGA ELS DESCOMPTES GENERALITZATS FINS A FINAL D'AGOST

Una de les qüestions que han pressionat la competitivitat del preu dels carburants a Andorra han estat les mesures que tant França com Espanya han aplicat als preus finals. Així, Espanya va apostar per un descompte pactat entre l’Estat i les benzineres de 30 cèntims, fet que va portar pràcticament a igualar els preus dels carburants amb els del Principat. França, per la seva banda, va aplicar un descompte generalitzat de 18 cèntims, una mesura que s’allargarà fins a final d’agost. Posteriorment, l’executiu ja ha anunciat que s’aplicarà un descompte només per a professionals que siguin grans consumidors. Sobre la possibilitat d’aplicar mesures generalitzades a Andorra, David Porqueras afirma que “per a l’empresari tota ajuda del Govern a favor de la gent sempre pensarem que és poca i es voldrà més”, mentre que Jesús Llanas considera que “és una decisió del Govern si s’apliquen mesures directes al preu final”. Fins ara, l’executiu ha descartat l’aplicació de mesures de forma generalitzada per la falta de palanques i perquè la majoria de consumidors de carburants al país són turistes.

tracking