climatologia
El mes passat va ser el maig més càlid que s'ha registrat des del 1950
La temperatura més alta a l’estació de la Central de FEDA van ser 31 graus
El mes de maig d’aquest any ha batut el rècord de temperatura màxima registrada des del 1950, superant el registre que fins ara era el més elevat i que es va donar fa tan sols un parell d’anys, el 2020. Les dades les ha difos Andorra Recerca+Innovació consultant les diferents estacions del Principat, les de Borda Vidal, el Roc de Sant Pere i la Comella, però també les situades en l’alta muntanya. Prenent com a referència la situada a l’estació de la Central de FEDA (ubicada a una altitud de 1.135 metres), la temperatura mitjana ha estat de 15,75 graus, 3,73 graus per sobre del període 1981-2010, el de referència. La temperatura màxima mitjana ha estat de 15,1 graus mentre que la mínima s’ha situat en 9,2 graus. L’examen de les dades també ha permès constatar que els rècords de temperatura per a un mes de maig també s’han batut a l’alta muntanya.
Va ser, però, un mes de variacions que va arrencar amb un període fred amb temperatures considerades “normals” per a l’època de l’any. Però a partir del dia 10 és quan va iniciar-se un període més càlid fins a arribar als 31 graus de temperatura màxima que es van reflectir el dia 21 a l’estació situada a la Central de FEDA. Seguint amb la variabilitat, però, a partir del dia 22 “es van tornar a normalitzar les temperatures”, tal com han recollit els tècnics d’Andorra Recerca+Innovació i a l’alta muntanya el termòmetre va recuperar valors negatius i es van registrar precipitacions en forma de neu.
En general, però, les jornades càlides van marcar el període. Es consideren “dies d’estiu” aquells en què se supera la temperatura de 25 graus. El mes passat, segons va difondre el servei meteorològic, aquest fenomen es va registrar fins a 18 cops a l’estació laurediana de la Borda Vidal, 15 a la del Roc de Sant Pere o 11 a la situada a la Comella.
Sobre les precipitacions, les dades apunten que també han estat per sobre de la mitjana però amb una distribució irregular durant el període, concentrades en pocs dies. El dia 24 van ser en forma de neu a partir dels 1.900 metres d’altitud.