cost de la vida
L'alimentació i els carburants enfilen l'IPC
L’índex de preus puja fins al 6,6% al maig, una dècima més que en l’indicador avançat
Els preus van seguir escalant durant el mes de maig. L’índex de preus al consum (IPC) es va situar el mes de maig en el 6,6%, que suposa una dècima més que l’indicador avançat després d’un increment mensual del 0,7%, gràcies, especialment, al preu de l’alimentació i dels carburants. Segons va informar ahir el departament d’Estadística, els preus ja s’han incrementat durant el 2022 un 4,8% tot i que el propi departament assenyala “una desacceleració de la tendència alcista”, tenint en compte el creixement mensual. En qualsevol cas, amb més o menys força els preus es van enfilar fins a un nou màxim històric al Principat, després que els grups principals de l’IPC, com el de l’alimentació i begudes no alcohòliques o el de transport, s’incrementessin en 1,2 punts i d’un punt, respectivament. De fet, l’IPC de l’alimentació es va situar al maig en un 8,1%, especialment “per la fruita fresca, que augmenta més que el mateix mes de l’any anterior”, va detallar Estadística. En aquest sentit, les dades apunten una variació interanual del 10,8% pel que fa als productes frescos, els quals es van incremenetar en un 1% respecte al mes de març.
Pel que fa al grup de transport, el principal causant d’aquesta tendència alcista és l’elevat preu dels carburants. Així, durant el mes de maig els preus van assolir un nou rècord històric al Principat amb un gasoil de locomoció que va situar-se, de mitjana, en 1,616 euros el litre (un 2,5% més que el mes anterior), mentre que el gasoil millorat va arribar a 1,647 euros el litre de mitjana. Pel que fa al gasoil de calefacció, que va registrar un preu mitjà d’1,276, es va incrementar un 3,9%. Tanmateix, el principal increment mensual es va registrar en el preu de la gasolina de 95 octans, que va augmentar un 5,2% fins a 1,663 euros el litre de mitjana. El preu de la gasolina sense plom de 98 octans va assolir una mitjana d’1,723 euros el litre.
Si es comparen aquests preus amb el mes del maig de l’any anterior, s’observa un increment desmesurat dels productes petrolífers. De fet, els productes petrolífers s’han revaloritzat un 54,9% respecte al maig del 2021. Si s’analitza carburant per carburant, la variació interanual del gasoil de locomoció és d’un 60,2%, la del gasoil de locomoció millorat d’un 58,4%, mentre que la de la gasolina sense plom de 95 octans i del gasoil sense plom de 98 octans ha estat del 42,6% i del 40,5%, respectivament. Pel que fa al gasoil de calefacció, la variació interanual és d’un 75,1%. Tot i aquesta escalada de preus dels carburants, ahir el ministre d’Economia, Jordi Gallardo, va tornar a descartar mesures generalitzades per a la població. “És una dada [la de l’IPC] que preocupa a tothom i evidentment el Govern està preocupat, però no és una dada exclusiva d’Andorra”, va assegurar Gallardo, que va recordar que l’IPC als països veïns és similar (8,7% a Espanya i 5,2% a França). “No podem estar contents de tenir un IPC del 6,6%, però quan el posem en comparativa amb d’altres països veiem que estem en la mateixa situació; és un context complicat i d’aquí el paquet de mesures urgents que vàrem aprovar”, va sentenciar el ministre, que va descartar noves mesures a curt termini però no en un futur, si la situació segueix empitjorant.