ruptura liberal

Suport condicionat al Govern dels exliberals

La ministra Pallarés i els quatre consellers generals abandonen Liberals

La ministra i els consellers durant la roda de premsa en qu van anunciar el trencament amb L'A.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

La crisi liberal ha esclatat. Judith Pallarés, Ferran Costa, Eva López, Marc Magallón i Sílvia Ferrer van anunciar ahir que abandonen Liberals. La marxa de la ministra i tots els consellers generals deixa el partit de Gallardo sense representació parlamentària i traspassa la crisi interna de la formació a un nou escenari d’incertesa dins del Govern. Pallarés va deixar clar que seguiria com a ministra independent i Costa va exposar que el grup parlamentari seguirà donant suport al Govern des del Consell General. Amb la condició, però, que la titular d’Afers Socials, Joventut i Igualtat continuï al càrrec. “Hem informat al senyor Espot i al senyor Enseñat de la nostra decisió i de la nostra voluntat de seguir donant suport al Govern per garantir-ne l’estabilitat”, va declarar Costa.

Amb tot, és un suport condicionat que posa entre les cordes l’equip d’Espot, que necessita els liberals al Consell per tenir majoria, i deixa Gallardo sense cap suport parlamentari. La paradoxa de la situació és que el president dels Liberals té el suport d’un altre ministre del partit, Víctor Filloy, però cap al parlament. Mentre que Pallarés no té ningú de la seva corda dins de l’executiu però té la paella pel mànec perquè sense ella cau la majoria parlamentària. A més, a ningú se li escapa que la relació entre Pallarés i Gallardo és actualment molt dolenta i que inevitablement això afectarà la tasca governamental. De fet, la mateixa ministra va reconèixer que “darrerament només ens comuniquem a través de les declaracions que fem als mitjans de comunicació”.

Pallarés esclata

El trencament liberal va començar a gestar-se amb la convocatòria de primàries per escollir el nou candidat a cap de Govern. L’afer acaba amb la candidatura de Pallarés, la renúncia de Gallardo i l’aparició de Josep Maria Cabanes, que és qui finalment acaba guanyant el procés per només un vot de diferència. El tarannà més conservador del nou cap de llista liberal i el fet, segons va indicar ahir Pallarés, que després de més de dues setmanes de les eleccions internes del partit ningú els hagi trucat, acaba propiciant la marxa del sector més progressista. “Les darreres setmanes ens han convidat més a anar-nos-en que no pas a sumar”, va retreure la política massanenca als guanyadors de les primàries.

Pallarés va fer declaracions ahir sobre tot el procés per primera vegada després de les primàries i es va mostrar clarament molesta amb Gallardo i molt allunyada dels posicionaments de Cabanes. La ministra va reiterar que va decidir presentar-se perquè Gallardo no feia el pas i les primàries ja estaven convocades sense cap candidat en ferm. “Això fa que jo canviï d’opinió i és curiós que ell m’acusi per això quan ell primer diu que no sap si va, després torna, després desapareix i canvia d’opinió continuament”, va retreure-li Pallarés. La ja exliberal també va deixar clar que “la lleialtat és sempre recíproca” i va ser molt contudent en remarcar que “s’han confós aspectes com el respecte amb obediència, confiança amb submissió o suport amb silenci”. “Si ell [Gallardo] se sent traït, jo estic absolutament decebuda de treballar durant 15 anys per remuntar el partit i després tenir una persona al capdavant que parla de tot el contrari del que hem intentat allunyar-nos durant tot aquest temps”, va sentenciar clarament molesta. “El meu company, amb el qual he estat treballant, ara de cop i volta considera que no hi ha cap problema amb certes declaracions que ha fet el senyor Cabanes”, va agregar Pallarés certificant que és per això que “no podem continuar”. La ministra va admetre que les darreres declaracions tant de Gallardo com de Cabanes als mitjans de comunicació han precipitat la seva marxa del partit perquè “s’allunyen dels nostres valors”. “No ens sentim còmodes amb els postulats conservadors que defensa Cabanes”, va deixar clar la ministra. En aquest sentit, Costa va afegir que “no és una decisió que ens alegri però està molt madurada, no és gratuïta i tampoc arbitrària”. A parer del parlamentari, “no teníem alternativa” perquè la nova direcció del partit no comparteix, al seu entendre, els valors liberals “que fa més de deu anys que ens esforcem a defensar”. “Defensen una línia que no podem compartir i que ja vam treballar per allunyar-nos-en”, va aclarir Costa.

El president del grup parlamentari –que encara no se sap si mantindrà el nom liberal o canviarà– també es va mostrar molt crític amb el procediment que es va seguir durant les primàries i va deixar entreveure que el procés no es va fer seguint estrictament els estatuts del partit. Malgrat tot no va voler entrar en detalls perquè “ja no val la pena i no cal gastar energies en el xup xup de la toxicitat”.

Baixes liberals

La decisió dels consellers i la ministra no va trigar a tenir conseqüències. El comitè parròquial liberal d’Escaldes-Engordany va patir ja ahir diverses baixes. El president del comitè, Jordi Moreno, el secretari, Benjamí Tutrice, la tresorera, Marta López i altres militants escaldencs, com Higini Martínez Illescas, ja han pres la decisió d’abandonar el partit. A la Massana encara no s’han posicionat, malgrat que s’han mostrat a favor de Pallarés. A Ordino caldrà veure quin posicionament agafen, especialment la cònsol menor, Eva Choy. Encamp són del parer de Costa tot i que estan a l’expectativa, com també ho estan a Andorra la Vella.

NOU PROJECTE POLÍTIC SOCIOLIBERAL I CENTRE-PROGRESSISTA

La marxa de Pallarés, Costa, López, Ferrer i Magallón obre un nou escenari en el panorama polític. Els dirigents exliberals no van amagar que treballen en la possibilitat de crear un nou partit de “centre-progressista”. “Hi ha espai per un projecte de mentalitat oberta i que treballi per les persones”, va considerar Pallarés, que va afegir que seria una “força socioliberal”. Tot i que encara no hi ha res ferm, Pallarés va afirmar que han rebut molts missatges de suport i que en els propers dies també podran copsar amb qui poden comptar. En aquest sentit, Costa va afegir que a altres països, va posar d'exemple Holanda, conviuen més d'un partit liberal, un amb un tarannà més conservador i l’altre més progressista. En tot cas, els dos van indicar que “no pretenem ara fer cap demostració de força ni buscar adeptes”. “Els propers dies veurem els moviments però hem rebut moltes mostres de suport”, va reiterar Costa. L’actual ministra va apuntar que desconeixen quanta gent els dona suport tot i matisar que “tenim un grup de WhatsApp amb molts membres”. I va indicar que “no tothom veurà amb bons ulls la nostra decisió, tampoc alguns dels que em van donar suport, però també hi haurà altres persones no vinculades a Liberals que voldran venir”. D’altra banda, Costa va explicar que en un inici van plantejar la idea de recuperar el partit des de dins però van considerar que “el partit ha de treballar per la ciutadania i no per trifulgues internes” i van prendre la decisió de marxar.

La ministra i exmilitant liberal, Judith Pallarés, ahir a la roda de premsa.

tracking