operació catalunya
Govern lamenta que Andorra sigui notícia per la causa de Rajoy
Jover ha defensar que la posició de l'executiu "és deixar treballar la justícia andorrana"
L'executiu lamenta que Andorra sigui notícia per causes judicials que s'estan treballant a la Seu de Justícia. Així ho ha afirmat el ministre Jover, en la roda de premsa posterior al consell de ministres d'aquest dimecres, demanat per la decisió de la batlleStephanieGarcia d'activar la investigació contra l'expresident espanyol Mariano Rajoy i els exministres Jorge Fernández Díaz iCristóbalMontoro arran d'una querella per suposades pressions aBPAper obtenir informació de polítics catalans durant el procés. "Evidentmentno ens agrada que Andorra surti als mitjans internacionals associats amb afers judicials, pensem que Andorra hauria de sortir per tots aquells actius i elements positius que tenim, però de vegades és necessari que la justícia emprengui mesures", ha dit Jover. En aquesta línia ha remarcat "nosaltres ho mirem com a purs espectadors i el que hem de fer és que la justícia tingui tots els elements necessaris perquè pugui desenvolupar la seva feina. Aquesta és la funció de l'executiu fer que la justícia treballi i no entrar a fer valoracions de si hi havia indicis o no".
La notícia va provocar ahir una petita tempesta a Espanya i va obrir la portada de la majoria de diaris, que per un dia van deixar la campanya electoral andalusa en un segon terme. El Portaveu de l'executiu ha defensat que la posició del Govern "és deixartreballarla justícia andorrana" i ha posat èmfasi en el fet que "per sort, la separació de podersfuncionaa Andorra".
En aquest sentit, Jover ha assenyalat que han de ser les instàncies judicials qui faci tot allò que "creguin oportú per tirar endavant les querelles o judicis". Així mateix, demanat per la postura que tindria el Govern, ha indicat que "el que hem de fer és viure aquesta situació amb una certa normalitat. La justícia ha considerat que per continuar desenvolupant un dels seus tràmits judicials necessita la testificació d'una sèrie de persones. Per això es buscarà que puguin aportar les respostes a la justícia andorrana sense la intervenció del Govern perquè no és necessària".
La causa va donar la volta al món i mitjans de tota mena es van fer ressò de la imputació dels exdirigents populars.Un dels primers a reaccionar va ser el Govern català, que troba “una vergonya” que sigui la justícia d’Andorra qui investigui l’expresident i l’Operació Catalunya. Durant la roda posterior al Consell Executiu, la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, va oferir “tota la col·laboració” de les autoritats catalanes, i va afegir que espera que les espanyoles també ho facin. La portaveu va apuntar que no hi ha “cap justificació” perquè fins ara no s’hagi investigat aquest cas. Plaja també va celebrar que, almenys, “sigui una opció”, si bé va constatar que s’ha hagut de tornar a buscar la justícia fora d’Espanya.
El president del PPC, Alejandro Fernández, va demanar ahir “respecte absolut" a la la presumpció d’innocència. “Qualsevol demòcrata, quan es parla d’un procediment judicial, ha de tenir clares dues coses. Respecte absolut a tots els passos de la justícia mentre el procediment no estigui acabat, i respecte absolut també a la presumpció d’innocència de les persones investigades”, va apuntar des de Mataró.
La investigació és fruit de les querelles de l’Institut de Drets Humans d’Andorra (IDHA), l’entitat Drets i els propietaris de BPA per delictes d’extorsió, coaccions i xantatge que presumptament haurien fet agents de la policia espanyola a responsables del banc per conèixer per vies il·legals una informació bancària secreta sobre Jordi Pujol, Artur Mas, Oriol Junqueras i les seves famílies. A nivell nacional, el PP d’Alberto Núñez va dir que no té “res a comentar” sobre les comissions rogatòries.
El portaveu d’Unides Podem, Pablo Echenique, va comparar l’expresident espanyol Rajoy amb la màfia. “Van estar anys cometent crims des del Consell de Ministres. Si ens hagués governat la Cosa Nostra, no hauríem notat la diferència”, va piular a Twitter.
Al seu torn, el president del grup parlamentari i dirigent d’En Comú Podem, Jaume Asens, va dir a les xarxes socials que “alguna cosa falla si la justícia només actua fora de les fronteres” en el cas de Rajoy.
L’advocat de l’IDHA que va presentar la querella, Alfons Clavera, va remarcar ahir al Diari que la magistrada podria prendre mesures cautelars contra l’expresident espanyol “que sí que podria acollir-se al dret de no declarar”. El lletrat fins i tot es va referir a una extradició en cas de no personar-se, però va considerar com a més pausible que la batlle “és desplaci amb la comitiva judicial als domicilis dels investigats per prendre’ls declaració”.
Clavera veu possible que Espanya rebutgi la comissió rogatòria “si considera que afecta la sobirania o la seguretat de l’estat”. L’advocat va assenyalar que Rajoy, Montoro i Fernández Díaz haurien pogut cometre delictes de coacció als òrgans constitucionals, extorsió i coaccions i falsedat en documents.
Cadascun d’ells està castigat amb penes d’entre quatre i sis anys de presó.
Atac a la sobirània
L’Institut de Drets Humans d’Andorra i l’entitat Drets creuen que l’actuació que hauria fet el govern de l’expresident espanyol Mariano Rajoy per intentar aconseguir les dades bancàries de polítics catalans hauria estat “un atac en tota regla a la sobirania andorrana”. Així ho afirmen en un comunicat les dues entitats, que van interposar la querella contra Rajoy i altres càrrecs polítics d’aquell executiu. La batlle els investigarà per una presumpta extorsió a directius de BPA perquè facilitessin informació sobre els comptes de la família de Jordi Pujol.
Segons exposen l’IDHA i Drets, Rajoy va visitar Andorra per reunir-se amb el Govern del Principat com a president del Govern espanyol i no com a cap d’Estat –figura reservada al Rei d’Espanya–, de manera que “no està protegit per la immunitat prevista en l’article 8 del Codi Penal andorrà, de la mateixa manera que tampoc ho estan els seus ministres i resta de càrrecs polítics implicats”.
Garcia investigarà Rajoy; dos dels ministres que formaven part del seu gabinet, Jorge Fernández Díaz i Cristóbal Montoro, i tres exalts càrrecs, que són l’exsecretari d’Estat de Seguretat Francisco Martínez, l’exdirector general de la Policia Eugenio Pino, i l’inspector Bonifacio Díez. La batlle ha remès una comissió rogatòria internacional a la justícia espanyola.