divisió consumada

Els consellers liberals de la Massana i el president del comitè deixen el partit

El sector més progressista es queixa que la discrepància al partit era vista com un acte de deslleialtat
o traïció

La ministra i els quatre consellers exliberals durant la roda de premsa.Fernando Galindo

Creat:

Actualitzat:

El president del comitè parroquial de Liberals a La Massana i representant d’aquest a la Executiva Nacional de Liberals, Marcio Da Costa, el conseller liberal del comú de la Massana, Guillem Forné i el conseller liberal del comú massanenc i secretari d'Organització de Liberals, Josep Fusté, han cursat la baixa com a membres afiliats de Liberals, segons han informat en un comunicat. Així, tal com avançava el Diari,el conseller de Cultura massanenc, Guillem Forné, deixava entreveure ahir que abandonaria el partit: “Segueixo unes idees, no un partit. Per a mi el liberalisme és més progressista i més renovador del que propugnen Cabanes i Jordi Gallardo. Encara no he pres la decisió. Lògicament veient la nova tendència del partit, que lícitament estan seguint, no m’hi sento representat, ni pel que fa a idees ni per les formes d’actuar. S’ha tendit a la idea d’estàs amb nosaltres o contra nosaltres. Mai ningú fins ara s’ha sentit ofès. Ja m’he sentit autodesvinculat, ara només cal el paper per oficialitzar-ho”.

En aquest sentit, els consellers comunals informen que ja han comunicat aquesta decisió al ple del comú, on s’ha destacat que per part d’aquests, no hi haurà cap tipus de canvi pel que fa al comprimís que s’adquirí als darrers comicis, mantenint-se com a consellers Liberals (d’ideologia) dins el comú, i defensant el programa electoral.

Així mateix, el comitè parroquial renovarà els seus càrrecs en el pròxim congrés que el partit ha convocat pel pròxim 22 de juny, segons ha anunciat el seu president, degut a les nombroses baixes ocasionades. Per la seva banda, els conselleres comunals han expressat la voluntat de seguir a disposició del nou comitè parroquial, el que implica que si el nou comitè ho considera, els consellers podrien prendre part de les reunions que es convoquin per informar de tot allò que sigui relatiu a la seva tasca com a consellers, així com també per recollir tots aquells dubtes o propostes que des del comitè consideressin oportú traslladar al sí del comú.

Les declaracions de Forné son un sentiment compartit per tots els que tenen al cap donar-se de baixa o que se senten més propers a la ministra d’Afers Socials, Judith Pallarés. La queixa comuna és que darrerament a les files liberals no es podia discrepar i que qualsevol opinió diferent podia ser vista com un “està amb mi o contra mi”.

Forné també avançava que en cas de fer-se efectiva la marxa, tant ell com el seu company liberal al comú, Josep Fusté, es mantindran al comú amb el pacte amb DA com a independents. Segons Forné, el comitè massanenc “està format per un sector molt important afí al moviment que defensem i que ara encapçala la Judith. És probable que s’emprengui la decisió de donar-se de baixa. Però serà decisió de cadascú i no hi ha cap directiva”.

En l’àmbit més particular, els conseller va expressar els seus sentiments un cop consumada la ruptura: “Estem alliberats de seguir una tendència amb la qual no ens sentim representants. És una tremenda pena, però per sobre hi ha les idees. Tinc un sentiment agredolç, però ara puc expressar el que vulgui sense sentir que estic traint ningú. No necessito seguir un lideratge irrefutable i una sola línia per guanyar l’afecció de la gent.” Aquesta és una sensació compartida dels que ahir ja van renunciar al carnet o pensen fer-ho.

Després del divorci consumat a la família liberal ahir va tenir lloc el moment per posar les idees al dia i començar a constatar com quedarà el partit i quines són les forces reals de les dues faccions que comparteixen la ideologia liberal des de concepcions diferents. De moment no s’ha produït una allau de baixes i la majoria de càrrecs i militants s’han donat un temps prudencial per reflexionar. En dues parròquies claus de cara a les eleccions generals –claus també per a Demòcrates– l’escenari és molt diferent.

Per part seva, l’excap de Govern Marc Forné va indicar que encara no ha pres cap decisió tot i que des del grup parlamentari es comentava que l’excap de Govern no pot dissimular el seu enuig per la referència que va fer Gallardo cap a la seva persona en un mitjà de comunicació.

A l’altre extrem se situen la majoria de militants d’Andorra la Vella, on liberals té un bon graner de vots. El president del comitè parroquial, Gerard Estrella, va lamentar les baixes de les conselleres generals Eva López i Sílvia Ferrer, i pel que fa al comú va confirmar que juntament amb la seva companya de partit Leticia Teixeira “vam fer el pacte amb DA, ens vam comprometre a l’estabilitat i a la governabilitat, amb el suport de la militància. Farem el que hem dit, que és quedar-nos fins al final amb la coalició al comú. I en l’àmbit del partit, per deferència amb les persones que em van fer entrar en política i per compromís, jo continuo. Ens mantenim”. Ara per ara, només s’ha sumat a les baixes la directora de l’Agència de Protecció de Dades, Resma Punjabi.

Des d’Encamp, els consellers Èric Alguacil i David Cruz van explicar que abans d’adoptar una decisió o una altra volen disposar d’un temps per reflexionar. Alguacil va lamentar la ruptura que s’ha produït, va reconèixer que a Encamp hi ha una divisió molt palpable i va considerar que la situació actual debilita el partit. Encamp té la secretària general, Maribel Lafoz, i l’històric Sergi Alís, fidels al sector oficial, i els que s’alineen amb el president del grup, Ferran Costa, ja ex de Liberals.

La cònsol menor d’Ordino, Eva Choy, va declinar manifestar-se, però el sector Pallarés la situa al costat de Jordi Gallardo. Tampoc l’ordinenc i secretari d’Estat Èric Bartolomé va voler manifestar-se tot i que també se’l situa al costat del president liberal.

DESBANCADA A ESCALDES

Escaldes-Engordany va reaccionar amb contundència. Gairebé tot el comitè local ha dimitit. Higini Martínez-Illescas es va expressar sense embuts: “No ens sentim representats, es parla d’igualtat i no de feminisme. Tot això s’allunya de les nostres idees. Sempre hem sigut un partit en què tothom ha pogut parlar sense por i s’ha construït amb base. Ara ho estàs amb mi o en contra meva. Gallardo ja ho ha dit directament, la Judith no ha sigut lleial. Confon lleialtat amb submissió. No és el partit amb el qual ens vam il·lusionar i no ens sentim identificats.” Una desena de militants ja han plegat a Escaldes-Engordany.

Fonts de Liberals, en canvi, van acusar els excompanys d’una estratègia de confusió per fer veure una fractura que no s’ha traduït en una marxa massiva de militants. És més, van treure importància a les renúncies i, en el cas d’Escaldes, dilluns a la nit es va decidir la recomposició del comitè local i ja es disposa dels recanvis per fer-ho factible.

tracking