Els advocats reclamen castigar els batlles pels retards indeguts
El Col·legi s’ha reunit amb els grups parlamentaris per tractar les esmenes de la llei òmnibus
Els advocats alerten de la necessitat d’eixugar, com abans millor, l’important retard que arrossega l’administració de la Justícia. Per aquest motiu han volgut manifestar-se respecte al pla de xoc que, segons el ministre de Justícia i Interior, Josep Maria Rossell, ha de servir per aconseguir “un funcionament òptim”. Una de les reivindicacions que fan és que se sancioni els batlles en cas que es detecti una dilació indeguda en el procediment judicial. Aquesta és una de les demandes que han fet des del Col·legi d’Advocats davant els grups parlamentaris amb qui s’estan reunint aquests dies, segons van apuntar fonts consultades pel Diari.
Des de l’ens col·legiat van manifestar les seves objeccions davant de les eventuals esmenes que es presentaran a la llei òmnibus, que modificarà, principalment, la Llei qualificada de la Justícia. Els lletrats no estan d’acord pel que fa al termini d’entrada en vigor de quatre anys, perquè consideren que és massa llarg. I encara més si es té en compte que el ministre ja va apuntar que es tardarà tres anys a posar la Justícia al dia a partir que s’apliqui.
Un altre punt amb el qual discrepen és en la possibilitat de sancionar econòmicament els advocats amb multes de fins a 6.000 euros quan procedeixin a recusar batlles, magistrats o fiscals amb mala fe. El Col·legi d'Advocats considera que aquestes sancions pels actes que realitzen els advocats en el marc d'un procediment "ja que les sancions alenteixen i vulneren el dret a a la defensa", en un comunicat fet públic aquesta tarda.
Des de l’ens es van manifestar també respecte a una de les altres grans apostes que la llei òmnibus recull per agilitzar la Justícia: ampliar els casos que es puguin resoldre a través d’un judici ràpid. En concert, aquesta via es podria utilitzar quan es jutgin delictes majors pels quals es preveuen penes de quatre a vuit anys de presó, sempre que hi hagi un acord entre les parts. Però els advocats al·leguen que són el 99% dels delictes a Andorra. Així mateix, proposen un règim diferent de decomís.
Des del Col·legi d’Advocats també es va sol·licitar als responsables dels grups parlamentaris que proposin la publicitat dels informes dels inspectors de la Justícia, que verifiquen la feina dels batlles. Actualment, únicament hi té accés el Consell Superior de la Justícia i els lletrats consideren que la seva publicitat ajudaria a posar en relleu els problemes estructurals.
El pla de xoc costarà prop d’un milió d’euros l’any, segons va detallar el ministre Rossell durant la presentació, i tindrà efectes al cap de tres anys.