constitucional
Porta oberta que l'Estat indemnitzi per detencions il·legals
El Superior va denegar indemnitzar tres empresonats tot i que el Constitucional va reconèixer la vulneració del dret a la llibertat
El Tribunal Constitucional obre la porta al fet que tres joves puguin reclamar una indemnització a l’Estat, en reconèixer que van passar cent dies de més a la Comella. O el que és el mateix, detinguts de forma “il·legal”. Un dels advocats que va alçar el cas al Constitucional, Joan Julià, va destacar al Diari la fita que suposa aquesta decisió a nivell de jurisprudència. “És un bon pas perquè entenem que obre la porta a poder obtenir una indemnització per una vulneració del dret a la llibertat”, va celebrar Julià, tot afegint que “no tenim constància que s’hagin atorgat per aquesta via al Principat anteriorment”. Ara bé, el lletrat va lamentar “haver hagut d’acudir dues vegades al Constitucional per salvaguardar els drets fonamentals que la jurisdicció ordinària hauria de garantir en primer lloc”.
De fet, l’advocat amb qui va col·laborar en el marc del recurs, Josep Anton Silvestre, va advertir que “fins ara ningú reclamava per les detencions il·legals”, i es va mostrar crític amb la posició de la Fiscalia i el Govern, perquè “consideren que privar de llibertat una persona té cost zero”.
Així doncs, la sentència que l’Alt Tribunal va dictar el dia 13 reconeix el funcionament anormal de l’administració de la justícia i suposa un abans i un després. “Estableix un precedent. A partir d’ara, davant una vulneració d’aquest tipus els afectats veuran possible recórrer per demanar una indemnització per l’anormal funcionament de la justícia o per la concurrència d’error judicial”, va sostenir Julià.
Els fets es remunten al 10 de maig del 2020, quan la batlle de guàrdia va decretar la presó preventiva sense fiança d’uns joves en el marc d’una causa per un presumpte delicte major d’introducció i possessió de droga tòxica tipus marihuana, destinada al tràfic en gran quantitat, i per una presumpta contravenció penal continuada de consum continuat de cànnabis o droga de toxicitat similar. Aquesta presó preventiva va ser prorrogada al setembre per un període de quatre mesos, és a dir, fins al gener. Però abans de finalitzar el termini la batlle instructora va decretar la llibertat provisional condicionada. La Fiscalia va recórrer contra la decisió i el Tribunal de Corts va estimar tancar-los de nou en règim de presó provisional el Nadal de 2020. Ara bé, ho va fer sense computar els dies en llibertat provisional dins el termini de la pròrroga. En canvi, a l’abril el Constitucional va considerar que la llibertat provisional no modifica la data de finalització de la presó provisional, que en aquest cas hauria d’haver acabat al gener, i van ser deixats en llibertat després d’haver passat cent dies en presó preventiva “il·legal”.
Davant aquest fet, els advocats dels afectats van reclamar al Superior que s’indemnitzés els joves pel temps que havien estat privats de llibertat il·legalment, en considerar que hi havia hagut error judicial o mal funcionament de l’administració de la justícia, però va desestimar la pretensió. Així, els lletrats van recórrer de nou al Constitucional, que va reconèixer el funcionament anormal: “No resulta acomodat a la raó ni a la lògica entendre que l’administració de la justícia funciona de forma normal quan adopta interpretacions del dret constitucional a la llibertat oposades a aquella mantinguda per aquest tribunal.”
Per la seva banda, Silvestre va criticar que “no és normal que el ple del Superior, format pels magistrats de més alt estament, hagi dictat una sentència que el TC considera il·lògica i irraonable”.
CRONOLOGIA
-10/05/2020
Detenció
Detenen els joves i els posen en presó provisional. Es prorroga fins al gener.
-19/04/2021
Constitucional
El TC reconeix la vulneració al dret a la llibertat i els deixen en llibertat.
-23/08/2000
Superior
El Superior desestima indemnitzar els joves per haver estat privats de llibertat.
-13/06/2022
Constitucional
L’Alt Tribunal reconeix el funcionament anormal de l’administració de justícia.