Reportatge
Sense bateig del grup al Consell
El grup parlamentari liberal mantindrà el nom. Els consellers –exmilitants– no es plantegen de moment canviar de nom i pensen seguir legislant sota la mateixa denominació, a no ser que els dirigents de L’A obrin una nova disputa i llavors es plantejarien canviar el nom abans de tornar a començar una baralla que no beneficia cap dels dos bàndols.
Ferran Costa, president del grup, ho va explicar ahir molt gràficament: “Defensem l’ideari liberal, però des d’una altra perspectiva que la que s’ha instaurat ara, més semblant a la vella guàrdia i a l’antic PLA que vam aconseguir reflotar.”
Es tracta d’un escenari nou, ja que mai tots els consellers en bloc havien dimitit del partit. S’han donat casos individuals que han passat a convertir-se en consellers generals no adscrits, o quan la divisió ha estat més important els parlamentaris passen als escons del grup mixt. La situació és estranya perquè hi ha un partit liberal sense grup parlamentari i un grup parlamentari liberal sense partit.
Costa va insistir ahir en les crítiques cap a l’encara president, Jordi Gallardo, i cap a les persones de la seva confiança. El polític encampadà va apuntar que a banda de la diferència en la concepció ideològica, també hi havia una marcada desavinença en les formes: “Es vivia un clima al partit molt enrarit, ja que moltes persones no gosaven expressar en públic les seves opinions si no coincidien amb les dels dirigents.” Podien ser titllats de traïdors, van coincidir ahir alguns d’aquests ja exmilitants, per a qui Gallardo s’ha convertit en un ídol caigut que s’ha revoltat contra allò que havia defensat públicament. Des del sector oficialista del partit –per dir-ho d’alguna manera– es va voler transmetre un missatge de tranquil·litat. Perdut el grup parlamentari, la feina és ara estructurar els comitès locals tocats per les baixes. I segons aquest sector, “han estat poques, menys de les que es volen fer creure”.