Reportatge
Una sobirania que ve de lluny
Personalitats lloen la tasca d’Isidre Bartumeu, nou doctor en dret per la Universitat de Barcelona, per mostrar “una nova visió” de la història del país.
Què és la sobirania? Però, sobretot, qui l’exerceix a Andorra?”, es pregunta Joan Massa, exsecretari del Copríncep episcopal durant l’època del procés constituent. Una doble pregunta que també es planteja la tesi doctoral d’Isidre Bartumeu, nou doctor en dret per la Universitat de Barcelona. “La tesi de l’Isidre és una anàlisi de la relació mil·lenària de les institucions que surten des de baix, fruit del dret visigot”, assegura Massa, qui fou professor del nou doctor.
Sota el títol, Els Coprínceps en el desenvolupament institucional del Principat d’Andorra, des de la senyoria feudal fins a l’Estat Sobirà, de Dret, Democràtic i Social, Bartumeu situa l’origen “genètic de les nostres institucions actuals en alguns elements de l’Andorra visigoda”, explica Ladislau Baró, expresident del grup parlamentari demòcrata. “Es parla d’un contrapès de la gent que treballa a la muntanya davant dels presenyors feudals, d’una resistència davant del poder”, remarca Baró. “Sempre s’havia cregut que les institucions andorranes naixien del poder feudal, la tesi veu que molt abans d’aquesta època ja n’hi havia molt més antigues, fins i tot abans dels Coprínceps”, explica Carles Enseñat, actual president del grup parlamentari demòcrata. “No paràvem de sentir tesis de les institucions preconstitucionals i semblava que els andorrans no havien tingut res a veure amb la Constitució, que l’havíem rebut del cel”, remarca l’excap de Govern Jaume Bartumeu. De fet, l’excap assegura que fins a la tesi “semblava que el Copríncep francès era el dolent de la pel·lícula, aquesta tesi des de l’equilibri deixa clar que la qüestió [el procés constituent] va ser tirada endavant des del Consell General amb la negociació estreta dels dos Coprínceps”. En aquest sentit, la tesi repassa de primera mà no només l’evolució històrica de les institucions andorranes, sinó també detalla de forma minuciosa tot el procés constituent que va viure el país. “Mitterrand es va trobar en una situació insuportable en un moment i és ell qui dona instruccions al seu equip per tirar endavant el procés”, explica l’excap Bartumeu, que recorda que els “Coprínceps podien tenir la intenció de frenar-ho però davant la voluntat del poble era impossible de frenar la Constitució”. “Cada generació interpreta la història de la manera que la viu; la tesi de l’Isidre dona una nova llum a la història d’Andorra, puja dos graons més i mira la història des de dalt i la torna a explicar”, sentencia Massa.