mercat de lloguer

Govern invertirà 35 milions per a l'habitatge assequible

L’executiu fa una provisió per als propers anys d’onze milions per a la compra de pisos buits i de vuit milions per a lloguers a preu assequible

El Govern destinarà 19 milions d'euros a la compra i lloguer de pisos buits.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Pla de xoc del Govern per alleugerir la problemàtica de l’habitatge. El ministre de Finances, Eric Jover, va anunciar ahir que l’executiu destinarà un total de 35 milions d’euros en els propers anys per comprar, llogar i construir habitatge assequible. En concret, l’executiu aprovisiona un total d’onze milions d’euros per a la compra de pisos buits, vuit milions d’euros per al lloguer de pisos, també buits, i 16,2 milions per a l’adjudicació del projecte de la Borda Nova. “Amb les diferents mesures que ja s’han aplicat hem desbloquejat prop de 300 habitatges, no sé si amb aquestes arribarem a doblar la xifra però estarem a prop”, va assegurar Jover en la roda posterior al consell de ministres.

Si bé l’executiu ja té decidit quants diners es gastarà en els propers anys en la problemàtica de l’habitatge, encara no està del tot clar quants pisos es podran, per exemple, adquirir amb aquesta partida. Tampoc no està clar encara on estaran ubicats o els criteris per poder accedir-hi. “El que ens ha encomanat el cap de Govern és buscar solucions en els diferents horitzons temporals, hi ha l’opció de buscar pisos que estiguin fora del mercat però que necessitin lleugeres reformes, però també hi ha l’opció de poder tenir elements en el molt curt termini”, va assegurar Jover, que va remarcar que el Govern treballa “amb els diferents escenaris temporals”, buscant solucions a curt, mitjà i llarg termini.

Així, l’opció de ràpida aplicació seria la dels lloguers de pisos buits, que l’executiu assumiria i, posteriorment, situaria a un preu “assequible”. “La nostra voluntat és anar per sota del preu de mercat”, va remarcar el titular de Finances, que va reconèixer que “hi haurà un diferencial important entre el preu de l’administració i el preu a què posarem aquests lloguers perquè hi ha la voluntat de no seguir la llei de l’oferta i la demanda”. En aquest sentit, Jover va fer un càlcul molt inicial d’uns 130 pisos a disposició del Govern, amb els vuit milions d’euros. Pel que fa a la compra de pisos buits, però especialment el projecte de la Borda Nova, l’executiu reconeix que caldrà esperar cert temps perquè puguin ser una realitat. “Hi ha hagut contactes amb les diferents associacions i hem pogut fer les primeres estimacions, ara cal desenvolupar unes bases per poder obrir un procés de sol·licituds per a persones que estiguin disposades a situar els seus béns i immobles a disposició d’aquest tipus de lloguers”, va explicar Jover.

GESTIÓ COMPARTIDA

El Govern també està estudiant com es gestionaran tant els pisos que es comprin com els que es lloguin directament a propietaris privats. Tot i que el titular de les adquisicions o pagaments serà l’executiu, “s’està treballant en la línia” que sigui l’Institut de l’Habitatge qui pugui fer la gestió directa de tots aquests habitatges que estaran a disposició del Govern. “No ho tenim completament tancat però sí que estem treballant perquè l’Institut Nacional de l’Habitatge haurà de jugar un paper i tindria la seva lògica que fos qui ho gestionés”, va asseverar el ministre. De fet, ja fa setmanes que el mateix director de l’Institut de l’Habitatge, Josep Maria Pla, va apuntar algunes de les possibilitats que ara estudia el Govern com, per exemple, la creació d’una borsa d’habitatges en la qual els propietaris que s’hi apuntessin tindrien garantit el pagament del lloguer i del manteniment del pis, amb la condició de posar el lloguer a un preu més reduït.

CONSELL DE MINISTRES

-14 places a educació

Govern cobreix definitivament 14 places de director d’escola, cap d’estudis i inspector educatiu.

-Creixement del 17,3%

En el primer trimestre l’economia andorrana va créixer un 17,3% en termes reals.

-325 positius de covid

Repunt de la pandèmia amb 325 nous casos en una setmana i quatre ingressats.

-Reglament de banders

El Govern va aprovar ahir un nou reglament del cos de banders “amb la voluntat de dignificar el cos”, va assegurar Eric Jover.

LES MESURES ELEVEN LA PREVISIÓ DE DÈFICIT FINS ALS 30 MILIONS

El consell de ministres d’ahir també va aprovar el projecte de llei d’actuacions urgents per actualitzar el pla d’equilibri financer 2020-2025. Després de l’aplicació de les mesures per frenar l’impacte de la inflació, el Govern ja va anunciar una modificació de les previsions del 2022. A més, també s’inclouen aprovisionaments per a habitatge o digitalització de l’administració (2,19 milions d’euros). Si bé l’executiu preveu ingressar 18,5 milions d’euros més (gràcies al bon ritme de l’economia durant el primer trimestre), les mesures anunciades, però també l’impacte de la inflació i de la despesa financera (cinc milions d’euros extres), faran que l’Estat gasti 22,3 milions d’euros més. Això provocarà que el dèficit per al 2022 sigui de 30,3 milions d’euros, xifra que suposa un increment de 3,8 milions d’euros. Pel que fa a l’endeutament, l’executiu ha decidit posposar l’assoliment de limitar el deute al 40% del PIB el 2024 amb l’objectiu de mantenir la inversió pública en xifres prepandèmiques, seguint les recomanacions del Fons Monetari Internacional. Així, per al 2022 l’endeutament de l’Estat previst serà de 1.286 milions d’euros, que suposaria el 42,4% del PIB. De cara al 2023 el percentatge es reduiria en 1,8 punts percentuals, deixant el deute en el 40,6% del PIB. No serà, doncs, fins al 2024, segons les previsions fetes per l’executiu, que s’assoliria l’objectiu marcat per llei deixant el deute en el 39% del PIB, gràcies, però, al creixement de l’economia i no a una reducció del deute, que seguirà en els 1.283 milions d’euros. 30 MILIONS

tracking