Eleccions a la cass

Només un 2,9% dels assegurats voten a les eleccions de la CASS

Entre el vot presencial i el vot per dipòsit han emès el sufragi 2.217 persones

Un votant posant la papereta a l'urna.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

La baixa participació va marcar les eleccions al consell d’administració de la Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS) celebrades ahir. Amb un 2,94% de participació van votar 2.217 persones de les 76.000 que estaven convocades a escollir els seus representants al consell d’administració de la parapública.

La presidenta de la CASS, Montserrat Capdevila, va afirmar en les declaracions ofertes a la meitat de la jornada que entenien que hagués baixat la participació en les votacions dels pensionistes i empresaris perquè només hi havia un candidat. Així i tot, Capdevila es va mostrar sorpresa pel fet que s’haguessin mantingut les xifres de votants entre els assalariats. “Ens ha sorprès que hagi vingut la mateixa gent que el 2018 tenint en compte que enguany hi ha 10 candidats, no s’entén”, va apuntar la presidenta.

RESULTATS DE LES ELECCIONS

Jacqueline Caubet i Montserrat Martínez seran les representants dels assalariats al consell d’administració de la CASS. Caubet va rebre 245 vots i Martínez, 225. Ambdues candidates accediran al consell d’administració juntament amb Jacint Risco com a representant dels pensionistes i Francesc Zamora com a representant dels empresaris i persones que realitzen activitats per compte propi. Tots dos eren els únics candidats que es presentaven a les respectives posicions.

Montserrat Capdevila va valorar la jornada com a “decebedora”. Va assegurar que els preocupa la poca participació i va comentar que es poden plantejar alternatives per promoure el vot tot i que no va parlar de cap proposta concreta.

VOTS PER LES PENSIONS

D’entre els pocs votants que es van acostar a la seu de la CASS la principal preocupació que tenien era sobre els efectes que els resultats poden tenir sobre les pensions. És el cas de la Pilar Joan, per exemple, que va assegurar que “les decisions que em poden afectar més són les que estan vinculades a la jubilació, tinc 54 anys i començo a veure-la a prop”, i per aquesta raó volia fer valdre el seu vot. Va ser també el cas de la Toni, que va comentar que es jubilarà aviat i li preocupa tenir una pensió. Va comentar que precisament l’aspecte que la va fer decantar va ser aquest, que li garanteixin que podrà tenir una pensió. En Rubén va explicar que és el primer cop que vota a les eleccions de la CASS, tot i que té 42 anys i ja en fa un bon grapat que té dret a vot. Va declarar que el tema que més li preocupa i que creu que el pot afectar més és com es gestionaran els diners de la seva jubilació. També va comentar que un factor que va acabar decantant el seu vot van ser les propostes de major control sobre les cotitzacions i de la prevenció del frau. “En aquest país sabem qui està treballant sense cotitzar i és molt important per a mi que això es controli i que es persegueixi per poder prevenir aquestes actituds insolidàries”, va assegurar. Més enllà dels votants preocupats per les pensions hi havia casos, com el de l’Albert, que van decantar el seu vot segons com s’afronten qüestions com ara el tercer pagador. Va explicar que en alguns moments li hauria fet falta i creu que és necessari que qui el representi la CASS com a assalariat ha de defensar el tercer pagador per a tothom.

tracking