finances públiques
El Govern farà un 11% més d'inversió per assegurar el creixement
La revisió del pressupost per a aquest exercici ja incrementa la despesa real en un 4,8%
El Govern ja està preparat per potenciar la inversió pública amb l’objectiu de consolidar el creixement econòmic. Tal com va demanar el Fons Monetari Internacional (FMI), l’executiu endarrerirà l’objectiu de situar l’endeutament al 40% del PIB per ajudar a la diversificació dels sectors econòmics i atacar així els problemes estructurals assenyalats pel mateix FMI en el seu informe. Així, tal com mostra el capítol sisè del Pla d’Equilibri Financer 2020-2025 (el que correspon a les inversions reals) s’incrementa substancialment la despesa de l’Estat en inversions. Per aquest any hi havia pressupostada una inversió pública de 37,2 milions d’euros. Després de la revisió feta pel mateix executiu –arran de l’impacte del paquet de mesures urgents per combatre la inflació sobre els comptes anuals–, aquesta partida es veu incrementada en un 4,8% en el pressupost extraordinari, fins a assolir els 39 milions d’euros. De fet, aquesta és una tendència que ja venia a l’alça perquè si es fa la comparativa amb la inversió pública liquidada el 2021, que es va quedar en els 25,3 milions d’euros, l’increment registrat va ser d’un 47%.
També en la revisió del Pla d’Equilibri Financer 2020-2025 s’observa l’increment en la previsió de despesa pel que fa a la inversió real de cara al 2023. Així, el sisè capítol de despeses assolirà els 43,6 milions d’euros l’any vinent, en una previsió que es manté també per al 2024 i 2025. Aquestes dades implicarien un creixement substancial de dos dígits respecte a la inversió pressupostada en la revisió realitzada per al 2022. Així, es preveu que la inversió real s’incrementi en un 11,6% de cara al 2023. En aquest sentit, és aquesta inversió pública la que farà endarrerir l’assoliment de l’objectiu del 40% del deute públic.
El PIB
Si bé l’Estat ja tenia previst assolir aquest percentatge d’endeutament en relació amb el PIB per aquest 2022, l’executiu va apostar per assumir la recomanació de l’FMI i esperar al 2024 perquè el deute de l’Estat sigui el 39% del PIB. D’aquesta manera, l’executiu podrà invertir en aspectes claus de l’economia per ajudar a la seva diversificació, tal com demanava l’entitat monetària. “Hi ha línies d’inversió que són molt clares”, va assegurar el ministre de Finances, Eric Jover, en relació amb quines són els sectors on es destinarà aquest increment de la inversió pública. “Apostar per la digitalització és una aposta clara per la diversificació de l’economia”, remarcava el titular de la cartera de Finances, que va insistir que aquestes inversions “obren noves portes d’oportunitat a negocis que ja tenim al país. En aquest sentit, també cal tenir en compte que el ritme de l’economia andorrana mostrat durant el primer trimestre, amb un creixement real del 17,3%, podria modificar les previsions realitzades amb menors dèficits a l’hora de liquidar els comptes.
L'FMI VEU UN PROBLEMA ESTRUCTURAL AL LLOGUER ASSEQUIBLE
“Augmentar els impostos als pisos buits, conjuntament amb els plans previstos per augmentar el nombre de pisos socials, ajudaria a expandir el nombre de pisos de lloguer disponibles”, remarca el Fons Monetari Internacional en el seu informe en relació a l’economia andorrana., en el qual apunta l’accés a “pisos assequibles” com una de les problemàtiques estructurals que té Andorra. En aquest sentit, l’FMI considera que a Andorra hi ha actualment un “boom” de la construcció, atès que és l’únic sector que ha permès recuperar la inversió econòmica privada al país. “Mentre l’activitat vinculada a la construcció està prevista que es moderi, la inversió privada també hauria de desaccelerar”, assegura l’FMI. “L’FMI diu que l’habitatge té un impacte en els ciutadans d’Andorra com per la capacitat d’atracció per gent que pugui venir a viure per ajudar-nos a fer créixer el país”, reconeixia el ministre de Finances, Eric Jover, dimecres passat en la roda de premsa posterior al consell de ministres. Tanmateix, l’organisme internacional celebra la creació de l’Institut de l’Habitatge com “una passa en la bona direcció per trobar una solució d’un problema sistemàtic i dissenyar solucions comprensives”. De fet, el fons destaca aquesta problemàtica com un dels factors que impedeixen a l’economia andorrana tenir accés a “mà d’obra qualificada”. Per això es proposa que es simplifiquin els requisits per a la immigració. L’informe, però, no només mira més enllà de les fronteres per trobar treballadors qualificats, sinó que també assenyala la necessitat de fer una aposta per l’educació al país amb l’objectiu de millorar “el capital humà al qual l’economia del Principat pugui accedir”.