rEPORTATGE

Què cal fer per no apujar l'edat de jubilació?

La majoria estudiarà quant s’haurien d’apujar les cotitzacions o quins canvis caldria fer amb el punt de conversió per no augmentar la retirada als 67 anys.

Dos padrins davant la seu de la CASS.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Es pot evitar apujar l’edat de jubilació fins als 67 anys i garantir de totes maneres la sostenibilitat del sistema de pensions? Aquesta és una pregunta encara sense resposta però que els consellers generals de la majoria volen estudiar. Dit d’una altra manera, el que volen saber és si no incrementar l’edat de jubilació significaria un augment significatiu de les cotitzacions o canvis importants en el punt de conversió –o fins i tot en d’altres mesures– o si, contràriament, les implicacions serien mínimes i per tant la mesura sobre els 67 anys es podria aparcar.

La proposta de la majoria s’ha traslladat als experts, per tal que facin els càlculs i, a partir d’aquí, amb els diferents escenaris i calendaris de com afectaria cada decisió al futur de les pensions, es descartarà o s’apostarà per la mesura més adient. El cost de fer una o altra acció determinarà si val la pena assumir dos anys més de jubilació.

Comissió tècnica

Un cop els grups de la majoria i els socialdemòcrates han presentat les seves propostes, i també ho han fet sindicats, associacions i patronal, la voluntat dels membres de la comissió és fer una subcomissió que serà només constituida per tècnics –designats per la majoria i per l’oposició– i que tindran l’objectiu de revisar els elements de les propostes de cada col·lectiu i dir quin impacte tindria cada una en el sistema de pensions. A partir d’aquí, s’haurà de valorar quina mesura és acceptada per la majoria dels participants de la comissió.

La voluntat dels grups parlamentaris de la majoria és que les propostes puguin obtenir un aval per unanimitat un cop prenguin forma legislativa. Els posicionaments representats per demòcrates i socialdemòcrates estan tan allunyades, però, que sembla molt difícil poder arribar a un acord. Per part de terceravia, en canvi, no s’ha presentat cap proposta. Un posicionament que tampoc ha agradat a la majoria, que entén que es tracta d’una qüsetió d’Estat en la qual tots els grups s’haurien d’implicar o, com a mínim, posicionar. En aquest escenari i amb l’allargada ombra de les eleccions a prop, el cap de Govern, Xavier Espot, ja va descartar que aquesta legislatura s’adopti cap mesura respecte al futur de les pensions. Sembla clar, doncs, que no hi haurà ni una reforma de mínims i que novament el futur de les pensions ocuparà un espai important durant la campanya electoral.

tracking