el debat es trasllada a parís
Mélenchon insta Macron a abdicar si l'avortament és il·legal a Andorra
El líder de l’esquerra francesa defensa que un republicà no pot ostentar un càrrec arcaic al Principat com és el de Copríncep
"Hem d'encabir les declaracions que s'han fet en el context de la políticafrancofrancesa", així ha respost Jover demanat aquest dimecres per les declaracions de Jean-Luc Mélenchon, líder de la nova aliança d'esquerres i un dels triomfadors de les recents eleccions legislatives a França, que va instar el president de la República, Emmanuel Macron, que forci la legalització de l'avortament a Andorra o, en cas contrari, que abdiqui com a Copríncep. En aquest sentit, el portaveu del Govern ha assegurat que no han rebut cap demanda "ni del govern ni del copríncepassociadaamb aquestes declaracions que hi ha hagut". Així mateix, ha defensat la posició del Govern fent referència a la comissió creada per tractar aquesta temàtica "avançarem tot el que sigui possible per donar una resposta positiva els drets de les dones, tot mantenint l'estructura institucional que tenim, sense posar-la en risc".
En una piulada a Twitter dilluns passat arran d’una informació a France 3, el cap de les esquerres gal·les es mostra molt contundent: “És Copríncep d’Andorra amb el bisbe espanyol de la Seu d’Urgell. Ha d’establir el dret a l’avortament al Principat, on està reprimit, o renunciar a aquest arcaic costum indigne d’un republicà electe”, amb referència al títol de Copríncep.
Mélenchon toca una de les fibres sensibles de Macron, que s’ha erigit en un destacat militant pro avortista. Ho va fer demanant que s’incorpori a la Carta Social Europea, també el vol incloure a la Constitució francesa, i ha estat molt crític amb la revocació del dret a l’avortament decidida pel Tribunal Suprem dels Estats Units.
La reacció de l’antic i vell militant comunista parteix de France 3, que en una informació recordava que mentre continua el debat a França sobre la inclusió de la interrupció de l’embaràs a la Constitució, “a la veïna Andorra l’avortament continua sent il·legal. Des de fa uns quants mesos, les associacions demanen a Emmanuel Macron que es posicioni com a Copríncep”.
“S’ha d’incloure a la Constitució el dret a la interrupció voluntària de l’embaràs?”, és preguntava el periodista del canal de televisió, que afegia que la majoria presidencial vol presentar un projecte de llei en aquest sentit, postil·lant que Andorra, on Macron és Copríncep, “és un dels darrers estats d’Europa a no autoritzar l’avortament”, ni tan sols en cas de incest, violació, anomalia greu del fetus o perill per a la vida de la mare.
És curiós que els governants i polítics andorrans tracten amb especial subtilesa l’afer de l’avortament amb el Copríncep episcopal, Joan-Enric Vives, i potser el problema esclata pel nord, si Macron finalment decideix passar de les paraules als fets. Posats a comparar, en el record queda l’amenaça de Sarkozy de dimitir si Andorra continuava sent considerat un paradís fiscal, obligant d’aquesta manera a acabar amb el secret bancari.
El president de La República en Marxa no s’ha amagat mai. És un ferm defensor de l’avortament i no desaprofita l’ocasió per deixar-ne constància. Aquest posicionament li ha costat alguna fricció amb el Copríncep episcopal, especialment quan com a president de torn de la Comissió Europea va proposar als països membres incorporar l’avortament a la Carta de Drets Fonamentals de la Unió Europea. Un càrrec important de la Mitra va fer una trucada de telèfon per expressar el malestar amb aquestes manifestacions, queixa que no va ser tinguda en consideració des de l’Elisi. Vives ha deixat clar que la seva posició davant la interrupció voluntària de l’embaràs és inamovible, i que com a membre de l’Església no podria seguir de Copríncep si la situació canvia.
Tot i això, el debat és viu, tant entre la ciutadania com en l’àmbit polític. La taula política de treball haurà de servir per trobar alguna fórmula que permeti fer algun avenç, encara que Andorra seguirà sent un territori amb l’avortament il·legal. En mans del grup demòcrata hi ha un informe del catedràtic Federico de Montalvo. La proposta és deixar de castigar penalment la dona i els sanitaris que facin l’acompanyament. S’opta per la via de l’assessorament per aconseguir que la dona decideixi lliurement, però la interrupció es mantindrà il·legal al Principat. El Govern evita un pols amb l’arquebisbe, però ara es troba enmig de dues opinions oposades.
Macron també ho va recordar en la salutació amb motiu del Dia de la Constitució i va deixar clar que s’ha d’avançar en els drets de les dones.
COMPLICITAT O NO DEL VATICÀ
Les declaracions de Mélenchon s’han conegut el mateix dia que el cap de Govern, Xavier Espot, es va reunir amb el nunci apostòlic de la Santa Seu a Andorra, monsenyor Bernardito Cleopas Auza, per tractar diferents aspectes de les relacions bilaterals entre el Principat i el Vaticà. Encara que en el comunicat oficial no se’n fa menció, la intenció d’Espot era plantejar en aquesta reunió l’informe de Montalvo i palpar quina és la reacció del Vaticà i si és possible fer algun canvi de forma pactada.