Mediació
Via extrajudicial per a conflictes empresarials
El nou servei dirimirà disputes que tinguin caràcter laboral, empresarial i mercantil
El Centre de resolució de conflictes empresarials (CRCE) va ser presentat ahir com una nova alternativa per dirimir disputes de caràcter laboral, empresarial i mercantil. Aquest servei de la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis neix amb l’objectiu de ser un suport al sistema judicial i d’assumir part de la càrrega de la Batllia en la gestió de conflictes entre empreses que no necessàriament queden resolts després d’una sentència judicial. Sobre aquesta qüestió, el cap de Govern, Xavier Espot, va assegurar que “la resolució pacífica de conflictes està lligada al nostre tarannà com a país”.
Segons l’advocada Cristina Madrigal, aquest servei bàsicament soluciona problemes de caràcter laboral, empresarial i mercantil. Madrigal va destacar que els principals avantatges que tenen aquests processos és que són molt àgils, confidencials i les parts tenen el control del procés i el resultat que en sorgeix. De l’acord de les mediacions en sorgeix un contracte privat que es pot fer públic a través d’un notari i se li pot donar entitat jurídica a través d’un batlle. “Permet fugir del xoc i arribar a un consens positiu per als interessos d’ambdues parts”, va assegurar.
Un dels punts clau dels tres processos que es podran portar a terme al CRCE –la mediació, la conciliació i el peritatge extrajudicial– és que les parts podran controlar el procés i la seva resolució. Això vol dir que en cas que una de les parts consideri que el procés no serà satisfactori té la possibilitat de retirar-se en qualsevol moment i seguir-lo en una altra institució. El cost del servei serà de cinquanta euros per iniciar el procés i el total es determinarà d’acord amb la durada del litigi i els honoraris del mediador.
Sobre la utilitat d’un servei com el CRCE, un dels ponents en el debat de la seva presentació, l’advocat del bufet Cuatrecases Juan Antonio Ruiz, va assegurar que “els judicis resolen casos però no conflictes”. Va defensar la mediació tot assegurant que “va al fons del conflicte, analitza i intenta resoldre’l a través d’un acord entre les dues parts, que acaben complint perquè s’intenta sempre que sigui positiu per a ambdues”.
CAP CAS AL TRIBUNA D'ARBITRATGE
El Tribunal d’Arbitratge d’Andorra, un organisme de característiques similars al del CRCE, segueix sense tenir cap cas. Segons va explicar Josep Maria Mas, president de la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis, una de les entitats que el van impulsar, el Tribunal d’Arbitratge està funcionant i “estem fent el que podem per donar-lo a conèixer”. Tot i els esforços en aquest sentit, va reconèixer que “encara no hem rebut cap cas”. Sobre aquesta qüestió, Josep Maria Mas va afegir que “això és com un mercat: hem d’anar a buscar clients i encara no n’hi ha”.