el divorci a la família liberal
Gallardo va contactar amb Terceravia sense l'aval de L'A
Els consellers creen Acció com a marca política i el grup parlamentari independent
Els contactes que Jordi Gallardo va iniciar amb Terceravia per sondejar una possible reconciliació política van ser un dels punts que van encendre encara més les males relacions dins del partit, que van acabar amb l’escissió d’una part –tot el grup parlamentari i altres càrrecs electes– i que ha situat Liberals en un altre sector de la política andorrana diferent del projecte que van impulsar conjuntament Gallardo amb Ferran Costa i Judith Pallarés.
Segons ha pogut saber el Diari, aquests primers contactes amb el partit que lidera Josep Pintat van crear molt malestar, tant perquè es van fer d’esquena a la resta de dirigents com perquè per a molts és el camí de retorn a una etapa que es considerava superada i que està molt fresca en la memòria, perquè també va acabar amb trencadissa al partit i al Consell General. Cal recordar que l’actual president de Liberals va tenir un pols en la legislatura anterior amb Josep Pintat per la celebració de primàries. El lauredià i els consellers afins van marxar de L’A i van crear el seu partit per als comicis del 2019.
Gallardo ha passat la batuta al guanyador de les primàries, Josep Maria Cabanes, que juntament amb Xavier Coma, president de l’Associació d’Agricultors i Ramaders, lidera la negociació amb Terceravia per aconseguir allò que l’exministre d’Interior ha defensat des del minut 1, tornar a sumar amb Unió Laurediana.
L’escenari no és tan simple perquè per endavant s’ha de veure qui reeditarà el pacte amb Demòcrates. Conxita Marsol sap del pes del vot liberal a la capital, però ideològicament Demòcrates se sent més allunyat de Pintat i Cabanes, i una aliança dels taronges amb Terceravia no sembla gaire viable.
Paral·lelament, el sector pro-Pallarés que va abandonar Liberals ja té nom. La marca de la plataforma s’anomena popularment Acció, encara que ha estat registrada com a Acció per Andorra per exigències de la mateixa Oficina de marques. Es tracta d’un cas similar al de Liberals, que oficialment continua inscrit com a Partit Liberal d’Andorra.
Els consellers del grup parlamentari liberal han demanat a la síndica, Roser Suñé, un canvi de nom per passar a denominar-se grup parlamentari independent. D’aquesta manera volen marcar distàncies amb el seu anterior partit i evitar obrir una nova disputa.