Gallardo defensa que L'A no necessita l'etiqueta feminista
El ministre manté que el liberalisme ja va de la mà de l’equilibri entre gèneres sense la necessitat de l’etiqueta
El cap de Govern, Xavier Espot, es va mirar el debat entre el ministre d’Economia, Jordi Gallardo, i la vicepresidenta del grup socialdemòcrata, Judith Salazar, des de la barrera. Espot va posar la màxima distància possible que li va permetre el seu escó, al mateix temps que va perdre la mirada entre els seus documents, mentre que Gallardo intentava justificar les declaracions d’ara fa unes setmanes en les quals va assegurar que “el discurs del feminisme avui dia només el defensen els partits ancorats al segle XX i amb postulats anacrònics”.
Un inici de la sessió de control al Govern, celebrada ahir al Consell General, en la qual Salazar i Gallardo van acaparar les preguntes i respostes dels dos primers punts. “No voldria que semblés que vostè i jo tenim una mala tarda...”, va esgrimir Gallardo després d’agafar el relleu a Judith Pallarés, ministra d’Afers Socials, per respondre a la repregunta relativa a la Carta Europea de Drets Socials (la segona de l’ordre del dia). Abans, Gallardo havia intentat escapar de l’etiqueta de feminista tot i assegurar que “jo no he negat mai el feminisme, amb les nostres accions com a partit no ens ha calgut posar-nos l’etiqueta de feministes, de la mateixa manera que els partits que s’identifiquen clarament amb les polítiques ecològiques no diuen que són un partit ecologista, diuen que són els verds”.
Un debat conceptual que es va enquistar perquè mentre Gallardo insistia que “en el cas dels liberals parlem de la igualtat entre homes i dones” i no de feminisme, tot i que com va recordar la consellera socialdemòcrata amb la definició del diccionari de l’Institut d’Estudis Catalans aquest moviment social va, precisament, de “lluitat per aconseguir la igualtat entre homes i dones”, alhora Salazar buscava un posicionament del cap de Govern que no va trobar mai. “L’objecte de la pregunta era saber si els seus socis de Govern se senten còmodes amb aquests postulats”, preguntava Salazar. Però Espot només va intervenir en una ocasió i allunyat dels micròfons: per recriminar a Salazar que aquesta no era una qüestió de “control al Govern”, en un retret fet sense tenir el torn de paraula i que la síndica, Roser Suñé, es va afanyar a aturar. “Parlar d’igualtat i negar el feminisme és un discurs pervers”, va asseverar la vicepresidenta socialdemòcrata, que va tornar a repreguntar si “ser feminista és estar ancorat en el segle XX”, així com si “l’etiqueta de feminista és una cosa estranya perquè s’hagi de negar”.
DECLARACIONS DE PARTIT
La qüestió no es va tancar sense que abans el ministre tornés a reiterar que les declaracions es van fer en el marc d’unes primàries en les quals “una candidata defensava una línia més feminista i jo com a president explico que els liberals no necessitem l’etiqueta”. “No per anomenar-nos feministes donarem les eines a les dones perquè s’empoderin”, va defensar Gallardo. No li va faltar tampoc al ministre una cita de Clara Campoamor, una de les principals impulsores del sufragi femení a Espanya durant la república: “Es imposible imaginar una mujer de lo tiempos modernos que, como principio básico de individualidad, no aspire a la libertad.”
“Senyora Salazar, amb molt de gust la convido a prendre un cafè quan vulgui per tenir una discussió ideològica”, va concloure Gallardo.
EL PS DEMANA MÉS AJUTS AMB ELS CARBURANTS
El Consell General també va servir perquè el president del grup socialdemòcrata, Pere López, demanés a l’executiu una rebaixa dels preus dels carburants per als residents. El ministre de Finances va recordar que entre els pressupostos de l’executiu i de les empreses públiques “s’han posat sobre la taula 16 milions d’euros per fer front a la crisi energètica”. Tanmateix, Jover va reconèixer que bona part del preu dels carburants corresponen a taxes però va defensar que aquestes són necessàries per pagar “serveis imprescindibles per a la ciutadania” com les escoles o la sanitat. D’altra banda, la ministra d’Educació, Ester Vilarrubla, va confirmar durant la sessió que durant l’estiu vuit programes de formació professional seran publicats de forma oficial, tots ells ja homologables amb països com Espanya o França.