Reportatge

Crèdit tou, fallida i armes

Les empreses qüestionen les beneficiàries de les ajudes quan ja patien problemes de funcionament.

Eric Jover i el secretari d'Estat Marc Ballestà durant la roda de premsa.SFGA

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

En pocs dies se celebrarà una curiosa subhasta. Qui vulgui i pugui podrà aconseguir armes d’una empresa que va fer fallida. El saig Xavier Granyó va acordar l’execució a la societat Grusep, SL, el desembre passat. L’embargament es va dictar sobre els béns i drets de la persona embargada “en la forma descrita en l’article 108 de la Llei de bases de l’ordenament tributari, tot i tenint en compte la proporcionalitat entre el valor dels béns i drets i l’import que és objecte de l’embargament”, s’assenyalava a l’edicte publicat al BOPA. El fet no ha passat desapercebut en part del sector empresarial i en especial en l’àmbit de la seguretat privada, pel fet que aquesta empresa, Grusep, va ser beneficiària d’un dels crèdits tous que va atorgar el Govern per fer front a a la pandèmia, i se suposa que per tant reunia tots els requisits exigits, com la resta d’empreses que el Govern es resisteix a identificar. La companyia va deixar de retornar a l’executiu 109.000 euros, tal com es pot verificar al BOPA. Primer es va decretar la suspensió de pagaments però l’empresa no va poder aixecar el vol i va acabar en fallida.

Alguns empresaris consultats pel Diari van mostrar la sorpresa que hagués pogut accedir a ajudes públiques ja que, presumptament i segons comenten, quan es van repartir aquests diners Grusep ja era coneguda pels impagaments i la morositat.

Segons es comenta en el sector de la seguretat privada, suposadament els directius de l’empresa devien pagaments a la CASS i també les nòmines d’alguns dels seus empleats, i quan va ser beneficiada amb un dels crèdits tous eren de domini públic les dificultats econòmiques que patia. La subhasta d’armes serà irònicament la mort definitiva d’aquesta empresa.

Mala praxi

Els crèdit tous són motiu de controvèrsia. D’una banda, perquè es desconeixen les empreses que els han rebut i, de l’altra, perquè els diners estan avalats pel Govern. Per això, l’executiu ha demanat” el màxim de responsabilitats” a les empreses que hagin fet “un mal ús o hagin abusat dels crèdits tous”.

Així ho va assegurar ahir el ministre de Finances, Eric Jover, en la roda de premsa de balanç d’aquesta mesura aplicada per l’executiu durant la pandèmia. “Són diners públics d’un mecanisme extraordinari en un moment extraordinari com va ser la covid-19”, va remarcar Jover, que va confirmar, sense entrar en detalls, que el Govern ja ha detectat alguns casos de mala praxi.

tracking