Afers exteriors
Andorra va deixar l'antic edifici de l'ambaixada a Brussel·les per 'por' del terrorisme
La ubicació cèntrica i les característiques de l’immoble “l’exposaven al risc d’atacs”
L’edifici que el Govern té en propietat a la rue de la Montagne, 10, de la ciutat de Brussel·les, prop de la Grand Place de la capital belga, fa dos anys que va deixar de ser la seu de l’ambaixada del Principat. Una de les raons per abandonar l’immoble, que ara es vol llogar per a altres usos, va ser la por a un possible atac terrorista. Així s’indica a l’expedient relatiu a la desafectació per a l’ús públic de l’edifici abans destinat a ambaixada d’Andorra a Brussel·les que està en mans del Consell General, que ha d’aprovar la desafectació a l’ús públic de l’immoble per poder-lo posar a lloguer mitjançant subhasta internacional pública.
El Ministeri d’Ordenament Ter-ritorial, després de visitar l’immoble en diverses ocasions, va concloure, fa uns quants anys, que l’edifici “ha esdevingut del tot inadequat per a l’activitat diplomàtica, a causa de l’estat de conservació, la distribució interna, la normativa de protecció del patrimoni cultural, l’emplaçament i la seguretat”. En aquest darrer aspecte, el de la seguretat, s’apunta a la ubicació de l’immoble, situat al bell mig del nucli històric de la ciutat, en un barri netament urbà i cèntric, caracteritzat per la nombrosa presència d’hotels, restaurants i comerços orientats cap al turisme i emplaçat en un carrer de molt elevada intensitat de vianants, els quals discorren a milers, diàriament, per davant de l’edifici.
“L’alta intensitat de vianants que cada dia caminen a tocar de la façana dificulta extraordinàriament la possible vigilància mitjançant càmeres”, s’indica al text, per dir que “a més, el fet de tractar-se d’un edifici integral (la planta baixa es troba situada a peu de carrer) augmenta el risc enfront d’atacs o intrusions” i que “les particularitats de la façana (amples finestrals tant en planta baixa com a les superiors) incrementen encara més la vulnerabilitat de l’edifici (recordem que la façana no pot ser alterada, a causa de la normativa de protecció del patrimoni cultural)”.
El text conclou que mentre “l’edifici allotjava l’ambaixada, patia una situació no negligible d’exposició al risc per atacs terroristes o d’altre tipus. Aquest perill ha minvat considerablement un cop la legació ha estat traslladada a unes oficines situades en un planta pis en un barri menys freqüentat”.