FEDA negocia una línia de crèdit per finançar projectes
L’empresa parapública està treballant en el pressupost per al 2023, en el qual es preveu l’endeutament, que fins ara tenia prohibit
Forces Elèctriques d’Andorra no s’atura. La companyia està negociant una línia de crèdit per poder materialitzar les inversions previstes per a aquest any, així com les que es preveuen per a l’any 2023. Fins ara, FEDA no tenia capacitat per endeutar-se, però la llei de mesures urgents, que va servir per revisar el Pla Equilibri Financer de l’executiu fins al 2025, va “dotar de capacitat d’endeutament” la companyia “per assolir els seus objectius”, assenyalava la presentació del text legislatiu. D’aquesta manera, la línia de crèdit que s’està negociant permetrà, com va afirmar el ministre de Finances, Eric Jover, que l’empresa no paralitzi els seus projectes tot i la situació actual. A més, l’endeutament també permetrà a l’empresa fer front als increments del cost de l’electricitat arran de la crisi energètica que s’està vivint des de ja fa temps, tal com va defensar la ministra de Medi Ambient, Sílvia Calvó. “FEDA s’haurà d’endeutar, s’està treballant en els grans projectes energètics perquè són necessaris”, va remarcar la titular de la cartera de Medi Ambient, que va destacar que el factor del preu de l’energia que la parapública adquireix al mercat encara l’exposa a la volatilitat del moment. En aquest sentit, Calvó va asseverar que “estem molt atents als preus, que per ara no estan baixant” i no nega que “tindran un impacte molt important sobre el compte de resultat de FEDA; encara som en un moment de molta incertesa”.
De fet, Calvó va explicar que l’empresa ja ha començat a treballar en el pressupost per al 2023, el qual ha de determinar “què pot assumir FEDA i què no pot assumir sabent que l’empresa també té aquest rol de tirar endavant aquests projectes energètics importants que són els que necessita el país i els que ens porten a més sobirania energètica”. Per aquest motiu, la ministra no va descartar una nova pujada de preus. “Nosaltres ja hem dit que no volíem descartar-ho gaire”, reconeixia Calvó.
LA LÍNIA D’ALTA TENSIÓ
Aquesta línia de crèdit ajudarà a fer front a inversions com la línia d’alta tensió, valorada al voltant de 15 milions d’euros, o el projecte del Pic del Maià, el qual “representaria un salt important en la producció energètica del país; no podem treballar només amb energia solar, ha de ser un mix energètic”, va assenyalar Calvó, que també va celebrar que “la producció fotovoltaica està pujant de manera exponencial, hem guanyat sobirania energètica gràcies a les ajudes als privats per produir”, a més del projecte fotovoltaic de Grau Roig, que s’espera per a final d’any.
FEDA PREVEU SEGUIR EN PÈRDUES DURANT L'EXERCICI 2022
Dijous passat, en la sessió de control al Govern del Consell General, el ministre de Finances, Eric Jover, va confirmar que la previsió amb la qual treballa el Govern és que FEDA es mantingui en números vermells aquest 2022. En l’exercici passat, la companyia parapública va registrar unes pèrdues de 5,5 milions d’euros arran de l’escalada de preus de l’energia, circumstància que va deixar l’Estat sense part dels beneficis que s’emporta el Govern. En aquest sentit, la ministra de Medi Ambient, Sílvia Calvó, va explicar, en una entrevista al Diari d’Andorra, que “estem a punt de tancar una altra cobertura amb Endesa perquè seguim treballant per estabilitzar al màxim les tarifes”. Tanmateix, la ministra va reconèixer que “sempre ens queda una part a mercats”. Precisament, l’executiu no descarta una nova pujada de les tarifes, perquè un nou increment dels preus podria ajudar a matisar les pèrdues de l’exercici en curs, tot i que Calvó va manifestar que “la solució definitiva passa per més producció energètica al país, les cobertures tenen totes data d’acabament”.