finances públiques

DA obre la porta a apujar impostos per les pensions

DA es mostra obert a negociar amb el PS traspassar una part de la cotització de la branca de malaltia a la de jubilació i que el Govern assumeixi la despesa en Salut

Un padrí es passeja pels carrers del Principat.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

La situació de les pensions segueix obligant tots els partits a explorar vies per intentar salvar un sistema que, si no s’hi fa res, té data de caducitat. Davant la situació exposada pels tècnics francesos en la comissió per a la reforma i sostenibilitat de les pensions, Demòcrates es mostra disposat a traspassar una part de la cotització de la branca de malaltia a la branca de jubilació, tal com proposava el PS. Aquest canvi faria necessari que el Govern assumís la part de la branca de malaltia que es traspassés, la qual cosa es traduiria en una major despesa en els pressupostos de l’Estat, que caldria compensar d’alguna manera per tal d’evitar un major dèficit. És a dir, una pujada d’impostos.

Segons fonts del grup parlamentari taronja, s’ha obert la porta a una negociació amb el PS perquè el pressupost de l’Estat doni un cop de mà per corregir el sistema de pensions i que aquesta reducció de la branca de salut es financi mitjançant una pujada impositiva. Segons les mateixes fonts, el PS demanava traspassar el 10% de la branca de malaltia a la branca de jubilació. Una proposta que inicialment DA no compartia, ja que el que defensaven era apujar les cotitzacions destinades a les pensions. Després de les anàlisis presentades en la comissió, el grup demòcrata assegura que “es vol buscar un punt intermedi”. Ara bé, el que assenyalen les fonts de la formació taronja és que no es pot generar un dèficit en els comptes de l’Estat, ja que el cost que tindria el traspàs plantejat pel PS seria d’uns 100 milions d’euros, mentre que el Govern té una capacitat per assumir despeses, en el cas que no es fes cap tipus d’inversió ni despeses de manteniment en infraestructures, al voltant d’uns 40 milions. “No podem generar un dèficit automàtic de 60 milions d’euros al Govern”, afirmen les mateixes fonts.

Les mesures donen 10 anys

Fins ara, les propostes que s’han posat sobre la taula de la comissió i de les quals s’han quantificat els efectes són les de la CASS. En aquest sentit, en la comissió al Consell General, els tècnics francesos van explicar que les mesures plantejades per augmentar l’edat de jubilació a 67 anys i un augment de quatre punts percentuals de la cotització allargarien la vida del sistema actual de les pensions al voltant de deu anys. Segons les previsions actuals, sense aplicar cap mesura, el fons de reserva deixarà de tenir superàvit el 2024, mentre que les reserves s’evaporaran entre el 2037 i el 2038. Si la proposta de la CASS es tirés endavant, el superàvit es mantindria fins al 2034 i el fons de reserva de la jubilació aguantaria fins al 2047 o fins al 2048. “No és el mateix tenir el problema el 2034 que deu anys més tard”, asseguren fonts del grup demòcrata, que consideren imprescindible la necessitat de guanyar temps per buscar solucions a llarg termini.

Davant la situació, la intenció de les dues formacions és arribar a un primer acord abans que finalitzi la legislatura, amb l’objectiu de poder fer un primer pla de xoc en el sistema de les pensions. Un acord en relació amb els aspectes més fonamentals que estigui desvinculat de colors polítics. Amb tot, les mesures per garantir les pensions no seran efectives aquesta legislatura.

1) Negociació entre DA i el PS per la reforma

Demòcrates i els socialdemòcrates negocien una pujada de la branca de malaltia que implicaria una pujada d’impostos per evitar més dèficit al Govern.

2) Que el Govern assumeixi part de la reforma

La negociació entre els dos partits se centra a traspassar una part del percentatge de la cotització de la branca de malaltia a la branca de jubilació.

3) Les propostes de la CASS donen 10 anys més

Les propostes presentades per la CASS permeten mantenir el superàvit fins al 2034 i que hi hagi reserves al fons de jubilació fins al 2047 o 2048.

4) Noves consultes als tècnics francesos

DA demanarà als tècnics noves consultes sobre quant temps s’endarrerirà el final del fons de reserva, segons augmentin les cotitzacions a la CASS.

tracking