memòria d'andorran banking del 2021
El benefici de la banca va ser de 97 milions
El sector havia anunciat, a final del març passat, que el resultat havia estat de 102 milions
La banca andorrana va tancar el 2021 amb un resultat agregat de 97 milions d’euros, “un nivell similar al de la prepandèmia”, segons s’indica a la memòria cor-responent a l’exercici de l’any passat publicada per Andorran Banking. Són cinc milions menys de beneficis que els comunicats a final de març del 2021, quan les entitats financeres encara no havien tancat els comptes de manera oficial. Malgrat això, el president d’Andorran Banking, Carlos Aso Miranda, es mostra satisfet de com ha anat l’exercici, segons el missatge amb el qual s’obre la memòria.
“Aquest any que hem tancat, el 2021, ha estat un any encara difícil, tant en l’àmbit social com en el sanitari i econòmic”, assenyala Aso, per afegir que “no obstant això, de manera progressiva, el país ha anat recuperant el seu ritme i al sector financer s’han produït dues operacions corporatives d’una gran rellevància: l’adquisició de BancSabadell d’Andorra per part de Mora Banc, i la compra de Vall Banc per part de Crèdit Andorrà”. El resultat d’aquestes operacions “demostra la maduresa, el compromís i la cerca constant d’eficiència de la banca andorrana envers els seus clients i la societat en general. El resultat és un sector més fort, més sòlid i més preparat”.
El president d’Andorran Banquing recorda que “la recuperació s’ha vist palesa en el creixement dels beneficis, el 16,52%, però també en el volum dels recursos gestionats de clients, el 19%, fins a 61.461 milions d’euros. La inversió creditícia a Andorra també ha crescut durant el 2021, el 10,42%, fins a 7.031 milions d’euros.
A més del resultat agregat de 97 milions, Andorran Banking destaca en la memòria del 2021 que els principals indicadors han mostrat “la solidesa del sector bancari andorrà”: el ROE, la rendibilitat financera de les entitats, ha augmentat fins al 6,04%. Igualment, les ràtios de liquiditat i solvència del sector han estat superiors a la mitjana dels bancs europeus: la ràtio de liquiditat (LCR) és del 206% i la ràtio de morositat ha baixat durant el 2021 fins al 3,74%, des del 4,49% el 2020. La ràtio de solvència CET1 (phase-in) s’ha situat en el 17% el 31 de desembre del 2021.
Aso també indica que el sector bancari s’ha compromès amb el teixit empresarial del país i ha estat al seu costat des de l’inici de la crisi sanitària, posant a disposició de les empreses i negocis el programa extraordinari d’avals. “Cal destacar que, amb data 15 de maig, s’han retornat ja el 27% dels crèdits tous concedits i prestamitzat el 55% del seu import”.
Aquest conjunt de xifres “ens confirma la resiliència del sector i la seva capacitat d’adaptar-se a situacions adverses”, diu el president, per afegir que “cada any mostrem que estem preparats per afrontar els reptes de futur a escala nacional i internacional”.