ALIANÇA EN EL MÓN DE LA NEU
Nova era per a l'esquí
L’estació de Pal Arinsal s’integra a Grandvalira Resorts, fet que permetrà que finalment hi pugui haver un forfet únic de tots els dominis esquiables
El sector de la neu va viure ahir un dia històric. I és que el tan esperat forfet únic per a totes les estacions, que fa molts anys que es persegueix, finalment podrà ser una realitat. L’acord, que es materialitzarà ja en la propera temporada d’hivern 2022-2023 i és el pas que mancava perquè el forfet conjunt fos possible, es va signar ahir mateix al matí. Es tracta de la integració de Pal Arinsal a Grandvalira Resorts. La unificació de l’oferta com a país de neu i d’activitats d’oci a la muntanya durant els 365 dies de l’any és, així doncs, un fet. D’aquesta manera, Andorra se situa entre les primeres destinacions europees pel que fa a oferta de superfície esquiable, amb un total de 303 quilòmetres de pistes per a la pràctica dels esports d’hivern.
El president del consell d’administració de Grandvalira i cònsol major de Canillo, Francesc Camp, va ser l’encarregat d’obrir l’acte convocat per fer l’anunci de l’important acord assolit. Es tracta, segons va indicar Camp, d’una notícia molt esperada, “potser no des de fa dècades, però sí des de fa molts anys” i que permetrà que el domini esquiable d’Andorra se situï en una millor posició per competir davant de les instal·lacions de França i Espanya, cada vegada més atractives per les importants inversions que estan portant a terme. L’acord, segons Camp, estableix “les bases del futur de la neu a Andorra. Un sector cada cop més competitiu a nivell internacional que, després de la pandèmia, encara s’ha tornat més agressiu”.
En aquesta mateixa línia, es va expressar el conseller delegat de Saetde, Joan Viladomat, que va qualificar el dia d’“històric”, i va indicar que si bé fa molt de temps que es parla del forfet únic, aquest era cada vegada més necessari davant les “espectaculars” inversions que s’estan fent a les estacions d’esquí veïnes. “Tot ha anat com la seda últimament i la veritat és que no hi ha hagut cap tipus de fre a l’acord”, va remarcar Viladomat quan se li va preguntar sobre les negociacions que s’han fet per arribar a aquest punt. “L’acord culmina un esforç d’integració de les societats que gestionen els dominis esquiables del país que es va iniciar l’any 2003 amb la creació de Nevasa i que va continuar l’any 2018 amb la integració d’Ordino Arcalís a Grandvalira, naixent així Grandvalira Resorts, al qual ara s’uneix l’estació massanenca”, va emfasitzar Viladomat. Tal com va reconèixer el cònsol major d’Ordino, Josep Àngel Mortés, “la integració d’Ordino Arcalís al 2018 ha estat un punt d’inflexió per tal que avui puguem estar aquí”.
La cònsol d’Encamp, Laura Mas, es va mostrar satisfeta que l’acord s’hagi fet “amb consens i amb una visió àmplia de país, perquè Andorra continuï sent un referent en el món de l’esquí en l’àmbit internacional”, i va afegir que “m’alegra especialment que el model de gestió público-privada sigui la fórmula escollida, a partir d’ara, per continuar creixent conjuntament com a país”.
La cònsol major de la Massana, Olga Molné, va recordar l’estratègia de desestacionalització encetada amb el Mountain Park i Bike Park de Pal Arinsal i es va mostrar convençuda que l’acord presentat ahir ajudarà a donar “un nou impuls” a l’estació massanenca en aquesta mateixa línia. Per la seva banda, el conseller executiu i director general de Crèdit Andorrà, Xavier Cornella, està convençut que l’acord “ajudarà a impulsar el desenvolupament del sector de la neu i de les activitats d’oci durant tot l’any, i ens permetrà ser més forts a l’hora d’afrontar els reptes en l’àmbit de la sostenibilitat i el canvi climàtic”.
Totes les autoritats presents ahir a l’escenificació de l’acord, entre les quals no van faltar el cap de Govern, Xavier Espot, i el ministre de Turisme, Jordi Torres, es van congratular pel fet que finalment s’hagi pogut arribar al forfet únic. Per Espot l’anunci “és una de les millors notícies que a nivell turístic i de país hem tingut en els últims temps” perquè farà possible una estratègia conjunta “que reforça enormement la plaça d'Andorra com a destinació de neu”. “Hem d’estar en condicions de competir de la millor manera i el que s’ha fet és un pas significatiu en aquest sentit”, va afegir el cap de Govern. Per la seva banda, Torres va voler felicitar totes les societats per haver arribat a una entesa, que permetrà donar una imatge de país a l’exterior, cosa que va qualificar d’“important”. “És una gran notícia per a les estacions d’esquí i per a Andorra, així com per als turistes i residents”, va dir Torres.