salut
El treball per possibilitar la donació d'òrgans s'accelera
Salut, el SAAS, l’Organització Catalana de Trasplantaments i l’Atida es troben dimecres per avançar en la incorporació de l’hospital a la xarxa
El grup de treball format pel ministeri de Salut, l’Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT), el Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) i l’Associació de Trasplantats i Donants d’Andorra (Atida) començarà a reunir-se la setmana vinent per avançar en els reajustaments reglamentaris per incorporar l’hospital Nostra Senyora Meritxell a la xarxa de centres autoritzats per a la generació de donants. “En principi, dimecres tindrem la primera reunió per començar a treballar”, afirma Mari Martínez, secretària d’Atida, infermera i que representarà l’entitat.
La llei d’òrgans, cèl·lules, teixits i sang, aprovada per unanimitat el desembre del 2018, va ser el punt de partida perquè Andorra pugui convertir-se en un país proveïdor d’òrgans. La normativa va fer els primers passos amb l’entrada en funcionament del programa de donació de medul·la dos anys més tard de la seva aprovació, però la demanda d’Atida per ampliar les donacions i que sigui una realitat es comença a treballar enguany.
L’associació, que es presentava en societat el 2016, reclama que es puguin donar òrgans al país. “Nosaltres proposem que un equip extractor d’òrgans vingui de Barcelona en helicòpter i se’ls emporti. Aquesta seria l’opció més senzilla i en la qual hem de treballar”, defensa Martínez.
L’entitat no aspira que els trasplantaments es puguin fer a Andorra: “aquí no hi ha volum per fer aquests trasplantaments ni per tenir professionals experts en aquest àmbit, però sí que es poden fer donacions, hem de lluitar per això”. En aquest sentit, Atida defensa que l’hospital està “completament dotat” i el personal qualificat. “Hem ofert formació al ministeri en aquesta matèria a través de TPM-FTI Foundation, una fundació provinent de Catalunya que s’encarrega de formar professionals de tot el món”, diu Martínez. Una qüestió que es tornarà a posar sobre la taula en les futures reunions de treball.
També ho serà la demanda d’un registre oficial del nombre de persones d’Andorra trasplantades o en llista d’espera. “Les dades que tenim ens les ha facilitat l’Ocatt. Sabem quanta gent d’Andorra s’ha trasplantat a Espanya, però no a França. Podem saber els qui hi ha en llista d’espera de trasplantament renal perquè fan diàlisi i ho podem demanar al SAAS, però hi ha gent que pot ser en procés de malaltia terminal i necessiti un trasplantament i aquestes dades no ens les proporcionen”, afirma la secretària.
L’entitat, que compta amb un centenar de socis, no oblida que s’han aconseguit avenços, com la cobertura de la baixa per malaltia al 100% per als donants vius d'òrgans, però assenyala que s’ha de continuar treballant. “A Andorra no es fa diàlisi peritoneal domiciliària, es practica l’hemodiàlisi, i és molt complicat poder conciliar el tractament amb la vida laboral i familiar. A Espanya hi ha molta gent que fa diàlisi peritoneal a domicili, suposa menys càrrega als hospitals i és menys costosa”, explica Martínez. En aquest sentit, l’entitat assenyala que tenia un pressupost destinat a la instal·lació de televisors al servei d’hemodiàlisi de l’hospital per a cada pacient, però no es va implementar, una iniciativa que esperen que amb la renovació de la sala es pugui tirar endavant.
D’altra banda, no descarten una futura reunió amb Afers Socials perquè es contempli la discapacitat d’òrgan. “A Espanya per estar trasplantat tens el 33% de discapacitat. Creiem que s’hauria de contemplar perquè no és el mateix viure amb un trasplantament que sense”, diu Martínez. Tot i les propostes, la gran reclamació d’Atida és fomentar la donació i que es puguin donar òrgans al país. “La donació no és més que salvar vides quan tu ja no pots viure. Cal la donació en vida, però el que hem de fer és no perdre els òrgans de la gent que marxa”, afirma Martínez.
PROPOSTES D'ATIDA
1. Andorra sigui país donant i proveïdor
L'entitat no aspira que es facin els trasplantaments, però reclama que es puguin donar òrgans al país.
2. Registre oficial de trasplantats i en espera
Obtenir dades oficials de les persones d’Andorra trasplantades a França o Espanya i d’aquelles que es troben en llista d’espera.
3. Plantejament d’altres tipus de diàlisi
Possibilitat de fer diàlisi peritoneal domiciliària. A l’hospital es practica l’hemodiàlisi, amb la qual és complicat aconseguir la conciliació laboral i familiar.