sector immobiliari
La Massana no invertirà en els blocs del complex Astra
La corporació busca una solució per als dos immobles que té en propietat al conjunt residencial d’Arinsal des de fa sis anys
La cònsol major de la Massana, Olga Molné, va confirmar aquesta setmana en declaracions al Diari que el futur dels dos blocs que la corporació té en propietat al conjunt residencial Ribasol Ski-Park d’Arinsalm, també conegut com a complex Astra, un projecte a mig fer des de fa més de dues dècades, no passa “en cap cas” per una inversió pública comunal. “S’hauria pogut acabar abans, però el comú no té els mitjans per fer-ho. Les obres, només als dos blocs que tenim en propietat a l’edifici, podien pujar fins a quatre o cinc milions d’euros. Hem d’invertir en voravies, places i parcs infantils, i aquesta no és una xifra que en aquests moments estiguem en condicions d’assumir”, va explicar la mandatària.
Tot i que el futur dels blocs comunals al complex encara està en suspens i no es preveu que a curt termini pugui desencallar-se, la cònsol major va assegurar que el comú treballa per buscar-hi una sortida a mitjà termini. Preguntada per qui podria assumir la inversió per enllestir els blocs –les estructures dels edificis estan acabades, però els interiors són diàfans–, la màxima representant del comú va afirmar que la corporació “no tanca la porta” a cap oferta. “Ens hem reunit per trobar una solució per als blocs. Hem iniciat un procés de reflexió intern per trobar idees que no suposin que el comú hi hagi de destinar recursos públics”, va puntualitzar Molné. El marge de maniobra financer, per tant, és el límit que marca la capacitat del comú per acabar l’obra.
SUBHASTA FALLIDA
El comú de la Massana va treure a subhasta els edificis que té en propietat al complex Astra al final del 2019, però cap comprador va mostrar-se interessat en l’oferta. Els béns –dos blocs i un aparcament– van ser taxats aleshores en poc més de quatre milions d’euros. L’aleshores cònsol major massanenc, David Baró, va afirmar que només es faria una subhasta per evitar de malvendre les propietats en una segona licitació. Des de llavors els dos blocs a peu de pista –el complex en té vuit en total– són propietat del comú.
L’estructura del conjunt residencial –autoritzat els anys 90 per fer-hi aparthotels– va començar a construir-se el 2000, però les obres van estar aturades durant 12 anys. El 2006 el comú va anunciar que havia arribat a un acord amb la societat Astra, propietària del complex, pel qual Astra podia canviar l’ús per al qual havia obtingut el permís de construcció. És a dir, que el que havien de ser vuit blocs d’aparthotels es convertirien en cinc blocs d’habitatges destinats a la venda.
Per accedir a aquesta modificació, el comú obtenia una contraprestació d’Astra: la corporació passava a ser propietària de dos dels edificis, un dels quals es preveia destinar a habitatge social i, l’altre, a serveis del comú. Cap d’aquests projectes va reeixir.
Tot i que el conveni entre la corporació i Astra va signar-se el 2006, les clàusules no van executar-se fins a una dècada després. Des d’aleshores els edificis són en propietat del comú, que no hi ha fet res.
CRONOLOGIA
-Anys 90
Els orígens del conjunt cal situar-los als anys 90, quan els promotors del complex obtenen l’autorització del comú per construir aparthotels.
-2000
Comencen les obres, que s’han d’aturar per diversos contratemps. Els treballs no es reprenen fins a una dècada més tard. Concretament, fins al 2012
-2006
El comú de la Massana arriba a un acord amb la societat que promou el projecte per rebre dos edificis a canvi d’admetre un canvi d’ús a habitatge.
-2016
El conveni entre el comú i Astra no es fa efectiu fins una dècada després de la seva signatura. En conseqüència, el comú rep dos edificis en propietat.
-2019
El comú treu a subhasta l’edifici, taxat per un valor de 4,1 milions d’euros. Cap comprador es mostra interessat en l’oferta. No se’n fa una segona subhasta.
UN COMPLEX A TOCAR DE SANT ANDREU D'ARINSAL
El complex Astra està situat davant de l’església romànica de Sant Andreu d’Arinsal. El temple és un dels béns que figuren a la llista de monuments que protegeix la Llei de patrimoni cultural. Com que té la qualificació de bé d’interès cultural, l’església de Sant Andreu d’Arinsal ha de tenir un perímetre de protecció de 100 metres. Quan va iniciar-se la construcció dels blocs encara no existia aquesta normativa, ja que va aprovar-se el 2003.