Consellers amb més sou que els presidents
Els parlamentaris amb un salari extra per treballar a ple temps tenen una retribució superior que el president de grup
Els consellers generals que estan a ple temps són els més ben pagats de l’arc parlamentari després de la síndica i la subsíndica. Així s’extreu de les dades del Consell General, que són públiques des de fa dos anys arran de la polèmica que es va generar per la denúncia del PS sobre el salari de Ferran Costa. Els consellers generals cobren per part de sindicatura 2.185,72 euros bruts al mes. En cas dels parlamentaris a ple temps, a aquesta xifra se li ha de sumar una altra quantitat que decideix i paga cada grup parlamentari. En el cas de DA, les tres conselleres a ple temps –Mònica Bonell, Sandra Codina i Berna Coma– cobren 2.185,72 euros més per estar a ple temps. En total, per tant, cobren 4.371,44 euros, uns 185 euros més que els presidents de grups, que perceben 4.185,86 euros per part de sindicatura.
Els socialdemòcrates paguen 2.185,85 euros a Judith Salazar per estar a ple temps i 2.236,91 euros a Susanna Vela per al mateix concepte. En el cas de Vela, a més, el sou que rep per part de sindicatura és lleugerament superior als altres consellers perquè és secretària de sindicatura juntament amb Sílvia Ferrer. En aquest cas, el salari és de 2.237,27 euros. En total, doncs, Salazar percep 4.371,57 euros i Vela, 4.474,18, sent la consellera que cobra més després de les síndiques. Les dues també estan per sobre del que cobra un president de grup.
En el cas dels consellers de Ciutadans Compromesos, Raul Ferré és qui treballa a ple temps i cobra un complement per part del seu grup de 1.999,77 euros. En total, per tant, cobra 4.185,49, pràcticament el mateix que un president de grup. El grup parlamentari liberal, ara denominat independent, no té actualment cap parlamentari a ple temps. El juny del 2020, Ferran Costa va renunciar al seu sou com a conseller a ple temps després de la polèmica generada per les acusacions del PS, que denunciava que cobrava com a president de grup parlamentari i com a persona de dedicació exclusiva. Una casuística que no feien els altres grups parlamentaris però que tampoc contradeia el reglament del Consell. En el seu cas, les dues retribucions sumaven més de 6.000 euros bruts. Actualment, Costa cobra només el que fixa sindicatura com a president de grup, com la resta de responsables parlamentaris.
Desplaçaments
Més enllà del plus per estar a ple temps que atorga cada grup parlamentari, els consellers no perceben cap extra per ser presidents de les comissions parlamentàries o membres de les delegacions internacionals, com sí que passa en altres països. El que sí que consta en els documents que són públics són els diners que el Consell General paga per a les despeses de desplaçament quan viatgen amb les delegacions. En total, aquest 2022 el Consell General ha reemborsat en aquest concepte als consellers generals 8.332,75 euros per un total de dotze viatges. En concret, es tracta del retorn econòmic que fa el Consell General als parlamentaris en relació a les despeses avançades personalment com a membres de les delegacions internacionals.
SOUS PÚBLICS DES DEL JUNY DEL 2020
La polèmica pel salari de Ferran Costa va esclatar el juny del 2020, enmig de la crisi de la covid i del debat sobre quina havia de ser la retallada dels sous públics per contribuir en la lluita contra la pandèmia. La polèmica, que va començar per la denúncia del PS perquè Costa cobrava com a president de grup i com a conseller a ple temps, va acabar desembocant en un debat més profund sobre les retribucions dels parlamentaris. Finalment, els grups parlamentaris van acordar fer públics els sous que perceben tant per part de sindicatura –la quantitat és igual per tots segons el càrrec que ocupen– com per part dels grups parlamentaris –cada un escull el que paga.