El TC reconeix el dret a ser indemnitzat pel retard de la justícia

La reclamació és per la inactivitat de la Batllia en una causa per un presumpte delicte de blanqueig

El TC rebutja el 55% dels recursos que repARXIU

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El Tribunal Constitucional ha reconegut la vulneració del dret fonamental a un judici de durada raonable i el dret a ser indemnitzats dels perjudicats per la inactivitat de la Batllia en un procés per un presumpte delicte de blanqueig, segons publica el BOPA. Els magistrats declara que la quantitat de la indemnització haurà de ser fixada "per l'òrgan competent al respecte".

La causa que afecta tres persones es va iniciar amb el bloqueig dels comptes, el control de moviments i l'embargament dels comptes i dels béns dels recurrents el 10 de novembre del 2015 per ordre de la Batllia de Guàrdia penal, que va ordenar completar la investigació a la policia. L'1 de març del 2016 "atesa la inactivitat del servei de policia" la Batllia insisteix en l'elaboració de l'informe demanat i la policia es va excusar tres dies més tard indicant que no havien pogut fer-ho "pel gran volum de feina", segons recull l'argumentació jurídica dels recurrents. La policia va informar la Batllia el 18 de juliol que encara no havia pogut realitzar l'informe requerit.

Els titulars dels comptes van presentar un escrit el 9 d'octubre del 2020, després d'haver-se queixat de la vulneració del dret a un judici de durada raonable. Al·legaven que no estaven sent investigats per la comissió de cap delicte a l'Uruguai perquè els delictes de corrupció, d'associació il·lícita i de canvi de divises no estaven tipificats com a delictes precedents del blanqueig de diners.

Els afectats van insistir amb escrits del 25 de gener, el 22 de març del 2021 i del 16 de març del 2022 i el 6 de maig del 2022 van presentar el recurs d'empara per la inactivitat de la secció d'instrucció especialitzada 1 de la Batllia davant el Constitucional que ha dictat la vulneració de drets fonamentals. Els magistrats afirmen que la instrucció penal "s'ha d'efectuar de manera ràpida i àgil, atès que es tracta d'unes diligències prèvies, sense que la manca de resposta o d'elaboració d'informes dels diferents serveis implicats, pugui justificar la vulneració del dret a un judici de durada raonable". I incideixen que la falta de recursos humans o l'absència d'una organització eficient no pot justificar la lesió del dret fonamental des del 2015 fins al setembre del 2017 quan es desestima tancar el procediment com van demanar els afectats.

La sentència de l'Alt Tribunal exposa que en un segon període d'activitat la Batllia demana comissions rogatòries a Brasil i a Suècia el 22 de març del 2017 i a Uruguai el maig del 2019, el que evidencia activitats d'instrucció però precisa que no es justifica que passin dos anys entre l'enviament de les primeres comissions i les segones. Una fase a la que segueix la petició dels recurrents de l'aixecament de les mesures cautelars i l'arxivament de les actuacions el 9 d'octubre del 2020 que no va obtenir cap resposta de la Batllia fins passats 20 mesos.

tracking