moviments preelectorals
Costa sosté que cal una xarxa abans de tocar el Coprincipat
El conseller assegura que “cadascú ha de decidir sobre el seu cos” però adverteix que abans de fer canvis institucionals cal tenir un suport com l’acord amb la UE
“Com a liberals tenim molt clar que és la persona qui ha de decidir sobre el seu cos.” Són paraules del conseller general del grup independent, Ferran Costa, en referència al Coprincipat i l’avortament. Això sí, el grup també és conscient de “quins són els condicionants que tenim” i “compartim la idea que el Coprincipat ens ha portat amb la seva arquitectura institucional fins on som avui en dia i que ha anat molt bé”. Per aquest motiu, el president del grup parlamentari va afirmar que “entrar en el debat de canviar l’arquitectura institucional no es pot fer fins que no tinguem un paraigua supranacional al qual puguem acudir quan faci falta”. “Segons quins moviments jo no els faria sense tenir una xarxa de seguretat alternativa”, va deixar clar. Promoure canvis sense aquesta malla, a parer de Costa, “no seria assenyat”.
La xarxa de seguretat pot arribar, segons el parlamentari, amb l’acord d’associació amb la UE. “Un acord d’associació amb la Unió Europea, quan estigui ratificat, ja pot ser una xarxa de seguretat alternativa i això no està en un futur molt llunyà”, va augurar. En aquest sentit, va recordar que “a vegades s’han volgut fer debats per avançar en certs temes que requereixen canvis, però geopolíticament parlant no som gaire importants, per tant, hem de saber on som, i en un món hiperglobalitzat el que no podem fer, com es diria vulgarment, és quedar-nos sols davant el perill”.
Nou projecte electoral
L’exmembre de Liberals va certificar que “hi ha un grup nombrós de persones treballant activament per configurar un moviment polític plenament liberal al voltant de la figura de la senyora Pallarés” per presentar-se a les pròximes eleccions generals. Malgrat indicar que “encara cal concloure molts temes”, va avançar que “tenim actius interessants i algun, quan se sàpiga, sorprendrà”. El que no va concretar és quin paper hi jugarà ell. “Si al final d’aquesta legislatura jo me n’he d’anar cap a casa, ho faré entenent que ha estat un honor i un privilegi portar a terme aquesta feina”, va dir, malgrat deixar la porta oberta a assumir el paper “que vulguin que jugui”. Tampoc va desvelar si un dels possibles noms serà Rosa Gili. Amb tot, el polític va aprofitar per lloar la figura de la cònsol escaldenca i va remarcar la bona relació que manté amb el conseller Marc Magallón.
Sobre possibles pactes, i tenint en compte que amb l’escissió dels quatre consellers generals i de la ministra Pallarés de Liberals d’Andorra, l’escenari polític ha canviat, el polític encampadà va recordar que “s’han de tenir en compte la voluntat dels diferents actors implicats”. “El que és una evidència és que tant el grup parlamentari com la senyora Pallarés hem treballat activament i de manera lleial amb una entesa més enllà de l’estrictament raonable amb els companys demòcrates i això molta gent no és que no ho pronostiqués, sinó que deia que seria impossible”, va asseverar. Amb tot, va reconèixer que “amb l’aritmètica política cadascú fa els seus càlculs”. Preguntat per si seria possible un nou govern de coalició amb els mateixos actors que hi ha actualment, és a dir, amb DA i també amb els excompanys de partit, el conseller va deixar clar que “la política és l’art de la negociació i de trobar punts en comú”. “És cert que de vegades els personalismes no hi ajuden però si estàs en l’arena política has d’estar disposat a seure i a parlar amb tothom. I penso que ha quedat més que demostrat que quan hem de seure per trobar punts d’acord amb qui faci falta, ho fem”, va manifestar.
Costa també es va desmarcar dels posicionaments de Concòrdia, sobretot per tres qüestions. Una d’elles la contundència del nou partit amb el Coprincipat. Una altra, els dubtes de la nova formació amb l’acord d’associació amb la UE i la darrera, pels plantejaments de com s’ha de sostenir l’economia del país. “Són posicionaments legítims però poc realistes amb quina és la realitat del nostre país. Una cosa és allò que voldríem ser i una altra allò que realment podem ser amb els condicionants actuals”, va opinar el parlamentari.