L'Oficina Covid es queda sota mínims pel descens de casos
L’organisme, que ha arribat a tenir 150 treballadors en alguns moments, es queda només amb vuit efectius
L’Oficina Covid, que en alguns moments de la pandèmia va arribar a disposar d’uns 150 efectius, ha quedat reduïda a la mínima expressió i ara només compta amb un total de vuit treballadors. Així ho va anunciar el ministre de Salut, Albert Font, que ahir va actuar també com a portaveu del Govern després de la reunió del consell de ministres. La decisió s’emmarca en el procés d’adequació de les dimensions de personal d’aquest organisme per adaptar-lo a les necessitats actuals, amb una pressió sanitària pel coronavirus que ha anat decreixent de manera progressiva. Coincidint amb aquest redimensionament, el que fins ara ha estat director de l’Oficina Covid, Bruno Bartolomé, abandona aquesta responsabilitat a petició pròpia durant aquesta mateixa setmana i retorna a la seva plaça d’inspector al Ministeri d’Educació i Ensenyament Superior. Font va agrair la tasca realitzada “amb dedicació i eficàcia” per Bartolomé durant tot aquest temps i va posar èmfasi en el fet que l’Oficina Covid es manté operativa i es pot potenciar en qualsevol moment si les circumstàncies ho requereixen, per exemple, davant un hipotètic increment dels contagis a la tardor. Això sí, de moment no s’ha previst buscar un substitut de Bartolomé, vist que l’oficina estarà funcionant amb un mínim de persones. “L’oficina continua i sempre quedarà vigent per si s’ha de reiniciar una política més intervencionista de cara al que pugui passar a la tardor”, va assenyalar Font.
De fet, el titular de Salut va indicar ahir que la pandèmia del coronavirus, després del recent repunt, va “de baixa” i que, en tot cas, “l’onada ha tocat sostre i els contagis d’aquesta setmana són inferiors als de la passada”. Així, a data d’ahir hi havia 315 casos actius, que suposa 136 menys que ara fa set dies. Des de dimecres passat s’han registrat 182 nous positius, fet que deixa una xifra total de 45.508 persones infectades des de l’inici de la pandèmia. Per altra banda, hi ha hagut 45.040 altes i set persones es troben ingressades al centre hospitalari, sis en planta i una a l’UCI amb ventilació mecànica.
Pel que fa a la campanya de vacunació, des de l’inici s’han inoculat 158.307 vaccins per fer front a la Covid-19 (58.159 primeres dosis, 57.527 segones, 42.443 terceres i 178 quartes dosis). En aquest sentit, Albert Font va recordar que s’ha començat la campanya de vacunació per a les persones de més de 85 anys, i que es preveu anar baixant l’administració de la considerada segona dosi de record fins a arribar als 60 anys, en compliment de les recomanacions dels organismes sanitaris internacionals perquè rebin el vaccí els col·lectius considerats més fràgils. De fet, a partir d’avui les persones majors de 60 anys poden demanar cita, a través del telèfon 821955, per rebre la vacuna, tot i que de moment només s’administrarà a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell als majors de 85. “De vacunes n’hi ha per a tothom, però es tracta de gestionar el personal i que no hi hagi cues d’espera en una època com l’estiu”, va explicar Font.
CINQUANTA VACUNES CONTRA LA VEROLA DEL MICO
Andorra disposarà d’una cinquantena de vacunes contra la verola del mico, provinents d’Espanya i França, tot i que encara no se sap quan arribaran. Així ho va anunciar ahir el ministre de Salut, Albert Font, que va indicar que amb aquesta quantitat queden cobertes, en principi, les necessitats del país. I és que, segons va explicar el titular de Salut, la verola del mico no és una malaltia tan contagiosa ni greu com la Covid-19. “Existeix i no la podem tractar amb lleugeresa, però no és una malaltia comparable amb la Covid-19 quant a la transmissibilitat, per exemple, i per tant no és tan greu”, va puntualitzar Font. En aquest sentit, va recordar que només han de rebre el vaccí els casos “de contacte veritable i de risc”. A més, per contagiar-se el contacte “ha de ser molt proper i freqüent, no per contacte aeri o aerosol com la Covid-19”. Pel que fa als casos registrats al país, n’hi ha dos de confirmats i el ministre va desvelar ahir la confirmació d’un tercer, un resident afectat a Espanya, que ja és “asimptomàtic”. “No ens sembla que hi pugui haver altres casos”, va afegir Font.
ALTRES ACORDS
Impost de societats
El termini per presentar l’impost de societats i l’impost sobre la renda dels no residents es prorroga fins al 31 d’agost per la “incidència informàtica” registrada.
Tractat d'armes
El Govern ha ratificat el Tractat sobre el comerç d’armes de les Nacions Unides, que ara es tramitarà al Consell General per a la seva aprovació parlamentària.
CDI amb Països baixos
El conveni de no doble imposició (CDI) entre Andorra i els Països Baixos, la negociació del qual té l’origen en el 2009, ha estat aprovat pel Govern.
Conveni amb Turim
L’executiu ha aprovat la firma del conveni de col·laboració amb la Societat Turim per a l’acollida d’ucraïnesos desplaçats a l’hotel Les Terres, a l’Aldosa (Canillo).
Nou màster
Educació ha creat el títol estatal del màster en disseny d’espais urbans sostenibles, que es pot impartir de manera presencial, no presencial o semipresencial.