Salut pública
Govern activa un protocol per punxades a espais d'oci
Les sospites s'han de comunicar a la policia i la persona no es pot quedar sola fins que arriben els serveis d'emergència
El Govern ha activat un protocol específic per punxades a espais d'oci amb l'actualització del que existia per a punxades per malalties contagioses i lligant-lo als protocols de víctimes de violència de gènere i al codi lila, segons ha anunciat el ministre Portaveu, Eric Jover, després de la reunió de consell de ministres i arran del cas que s'ha produït aquesta matinada a la festa major de Sant Julià. Jover ha exposat que les sospistes s'han de comunicar immediatament a la policia que serà qui avisi als serveis mèdics i ha recalcat que la persona possible víctima de la punxada amb l'objectiu de submissió química no es pot quedar sola perquè pot patir símptomes com mareig o pèrdua de consciència per la toxicitat del producte que li pugui haver inoculat "i està corrent un risc important per la possible submissió química". I ha afirmat que "no sempre s'arriba a trobar l'agent per intentar la submissió perquè la durada dins del cos és curta".
Jover ha explicat que durant el cap de setmana es van produir dues sospites de punxada en espais nocturns però en cap dels dos casos es va poder identificar un lloc de punxada. I ha precisat que en el cas de la jove de 23 anys atesa aquesta matinada a l'hospital per una possible punxada durant la festa major laurediana sí que s'ha identificat el lloc on va rebre la punxada i ha indicat que la dona "no té simptomatologia associada" a aquesta punxada ni greu i s'està a l'espera de rebre els resultats de les proves de toxicologia per saber quina substància li podrien haver injectat.
El ministre Portaveu i titular de Finances ha remarcat que el Govern "rebutja qualsevol forma de violència de gènere com aquesta que busca la submissió química de la persona" i que la policia farà un seguiment exhaustiu dels casos perquè les persones culpables "afrontin les conseqüències d'aquest delicte". I ha insistit que davant de qualsevol sospita per punxada s'ha d'avisar al cos de seguretat "perquè és millor que es confirmi que no ho és que no que es passi per alt una punxada" i per això ha demanat a les persones afectades i al seu entorn "que no minimitzin els fets".
L'atenció sanitària a les víctimes de possibles punxades inclou anàlisis per detectar transmisió de malalties infeccioses perquè Jover ha especificat que fins ara existia un protocol associat a patologies que es poden passar perquè en altres llocs "es fan servir xeringues com arma d'agressió per la malaltia que pot contagiar". I a partir d'aquest s'ha activat el nou que inclou l'avís a la policia per la sospita de punxada. La vinculació del protocol al de les víctimes de violència de gènere amb l'activació del codi lila fa que puguin tenir accés a rebre l'atenció psicològica i específica prevista per a aquestes persones.