seguretat ciutadana

La policia no posarà més efectius a les festes tot i les punxades

El cos afirma que la solució és la sensibilització i informa que de moment no s’ha detectat que s’hagi inoculat droga en cap dels casos denunciats

Un moment de la festa major de Sant Julià.SJ

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

La policia no incrementarà els efectius a les properes festes majors arran de les sospites de casos de punxades que podrien buscar la submissió química de la víctima. El cos de l’ordre va informar ahir al Diari que els dispositius per les festes ja estan fets i que no es preveu un augment del nombre d’agents que patrullaran, perquè es considera que no serviria per dissuadir els agressors tenint en compte que els actes es fan enmig de la multitud. El que sí que van apuntar des de la policia és que els agents són sensibles a la problemàtica i demanen que es conscienciï tota la població per poder prevenir els casos o actuar de la manera més ràpida possible en cas de sospita.

El cos de policia també va informar que de moment tot apunta que en cap dels tres possibles casos de punxades no es va inocular cap droga. Malgrat tot, les autoritats estan esperant a rebre l’informe toxicològic per determinar si es va utilitzar alguna substància. Serà un laboratori qui ho determinarà.

Les tres sospites de casos es van produir el cap de setmana passat a la festa major de Sant Julià. Les dues primeres sembla que només van ser una sospita, però en el cas de la darrera hi ha més indicis per pensar que sí que hi va haver una punxada. Es tracta d’una noia de 23 anys que va acudir al servei d’urgències del SAAS la matinada de dimarts a dimecres, després de sentir una punxada quan estava de festa a Sant Julià. Malgrat tot, la cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, va apuntar ahir que no es posaran més efectius durant la festa major de la parròquia que s’inicia avui mateix. “Posarem la mateixa seguretat de sempre, aquestes coses són molt difícils de controlar; nosaltres sempre posem seguretat, la policia i Protecció Civil col·laboren i a partir d’aquí només demanem que se segueixi el protocol de Govern, que es vigili i que mirem entre tots de col·laborar”, va assegurar ahir la cònsol major. “És una situació difícil de detectar; espero que no tinguem cap incident aquí, a Andorra la Vella, on normalment no hi ha incidents perquè és una festa major tranquil·la”, va sentenciar Marsol.

LA INTENCIÓ DE L'AGRESSOS EN INOCULAR DROGA POT CASTIGAR-SE COM A TEMPTATIVA

Les conseqüències jurídiques que podria comportar punxar una persona poden ser diverses depenent del cas concret. La punxada en si podria suposar, “com a mínim, una infracció de lesions, podent ser una falta o un delicte menor en funció de si es requereix assistència mèdica o no”, tal com detalla l’advocat Joan Julià. Per aquests delictes, el Codi Penal preveu penes d’arrest i multa de fins a 6.000 euros. A més a més, donat el cas que s’ocasionés un perjudici per a la salut física o psíquica de la víctima que requerís un tractament mèdic més enllà de la primera visita, es tractaria d’un delicte major, tipificat amb penes de presó de fins a tres anys. En aquest sentit, si es transmetés alguna malaltia infecciosa amb la punxada podria parlar-se del tipus qualificat, que es castiga amb penes de fins a deu anys de presó. A banda d’això, Julià detalla que “caldria valorar altres possibles infraccions en funció de la intencionalitat”. Això significa que, si l’objectiu d’inocular una substància química que provoqui la submissió de la víctima és, per exemple, robar-li el mòbil o abusar sexualment d’ella, encara que el fet delictiu final no es cometi, podria castigar-se en grau de temptativa, perquè “es podria considerar un acte preparatori punible d’un delicte que no s’ha arribat a consumar”.

tracking