drets de les dones
La majoria de les consultes al SIAD tenen relació amb l'avortament
El servei ha donat resposta a 18 dones i un home durant els primers mesos del 2022
El Servei Integral d’Atenció a la Dona (SIAD) ha atès des de principi d’any un total de 19 persones, de les quals 18 eren dones i només una era un home, segons dades facilitades pel Govern. La majoria de consultes han estat relacionades amb la interrupció voluntària de l’embaràs, seguides de qüestions sobre mètodes anticonceptius i test d’embaràs.
Si se segueix la tendència, tot fa pensar que l’any es tancarà amb un increment de consultes al servei, ja que a finals de l’any passat se’n van atendre una vintena i fa dos anys, durant el primer any d’activitat del servei, 21 dones van demanar-hi suport. Com aquest any, la majoria de consultes dels exercicis anteriors també han estat relacionades amb la interrupció voluntària de l’embaràs abans o després de l’avortament així com sobre mètodes anticonceptius. Les dades de l’any passat indiquen que la majoria de persones que van assistir al SIAD eren de nacionalitat andorrana (un 70%). Per preservar la confidencialitat de les persones que visiten el servei, però, el Govern aquesta vegada no ha donat detalls ni de la nacionalitat ni de l’edat.
El SIAD es va posar en funcionament el març de fa dos anys i des de llavors fins al moment actual s’han atès un total de 70 consultes, de les quals gairebé totes (67) han estat adreçades per dones i només les tres restants s’han vinculat a homes. En termes generals, l’avortament també ha estat la qüestió que ha suscitat més dubtes. Les preguntes més freqüents les segueixen altres consultes com ara les relacionades amb els mètodes anciconceptius, el test d’embaràs o informació sobre malalties de transmissió sexual.
Cal recordar que més enllà de les consultes físiques que es poden fer a qualsevol dels onze centres d’atenció primària del país en els quals s’ofereix aquest servei, les persones interessades també tenen la possibilitat, dins del circuit d’atenció del servei, de fer les seves consultes al telèfon 191 o telemàticament per correu a siad@saas.ad, on donen resposta les llevadores del programa. Així mateix, cal tenir present que el SIAD no només preveu atenció en cas de voler dur a terme una interrupció voluntària de l’embaràs, sinó que també ofereix suport si l’avortament és involuntari i tant abans com després.