ESLLAVISSADA A LA PORTALADA

Tres anys sense responsables

El procés judicial engegat pel Govern i el comú lauredià per l’esllavissada ocorreguda a la zona de la Portalada continua el seu curs

Evolució del despreniment de la PortaladaFernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

El temps passa ràpid i el cert és que ja han transcorregut tres anys des que va tenir lloc l’esllavissada de pedres a la zona de la Portalada, a Sant Julià de Lòria. El succés va ocórrer concretament a la sis de la matinada del 10 d’agost del 2019 i va provocar danys importants a la carretera general 1 i també a l’edifici situat tot just davant, el Punt de Trobada. També va resultar afectada la deixalleria i el magatzem del comú, que van quedar totalment inutilitzables.

A banda de les destrosses materials, l’esllavissada també originava un fet inèdit, com va ser que la comunicació entre Andorra i Catalunya estigués tallada durant sis hores a causa de les grans roques que van caure a la carretera i fins que es va donar lloc a un pas alternatiu per part de les autoritats. Moltes altres pedres es van precipitar a la gran fossa que hi havia a la zona d’obres, aleshores plena d’aigua de la pluja, però sortosament no es va haver de lamentar cap dany personal com a conseqüència del succés.

El Govern i el comú lauredià van acudir a la Batllia per rebre una indemnització de la propietat de la parcel·la. Tot i això, el cas continua judicialitzat i de moment, per tant, no hi ha responsables que s’hagin hagut de fer càrrec de les importants despeses que va causar l’esllavissada. El cònsol major de Sant Julià de Lòria, Josep Majoral, va confirmar ahir que el procés judicial continua a hores d’ara a la Batllia i va indicar que, tot i que ho desconeix en concret, creu en l’àmbit personal que “pot anar per llarg”. La corporació laurediana va aprovar el novembre del 2020 un crèdit extraordinari de més de 44.800 euros per a la contractació d’un gabinet d’advocats que s’encarregués de la demanda interposada. “De moment no hi ha notícies sobre el tema”, va afegir el cònsol major pel que fa a l’acció judicial endegada. En aquesta mateixa línia, consultat sobre la qüestió, el Govern es va limitar a informar que el tema es troba “en mans de les companyies d’assegurances i judicialitzat”, motiu pel qual “no podem fer comentaris al respecte”.

La nova deixalleria comunal, que substituirà la situada al costat de la parcel·la de la Portalada afectada per l’esllavissada, estarà ubicada “davant de la Mercedes”, a la carretera entre la Margineda i Sant Julià, “amb una cessió del 10% que ja hem obtingut i el comú ja disposa d’aquest terreny”. “Ara que ja hi ha la nova Llei de contractació pública aprovada estem treballant en un plec de bases per poder privatitzar i treure a concessió tant la construcció com l’explotació de la deixalleria. És un plec complex i mirarem de tirar-lo endavant com abans millor.”

El fet que el comú hagi optat finalment per una concessió pel que fa a aquest equipament és “per intentar disminuir la despesa fixa de funcionament”, ja que d’aquesta manera “es podrà reubicar el personal en els departaments on faci falta”. A més, segons va ressaltar ahir el cònsol major lauredià, “és el privat el que realitza la inversió i, d’aquesta manera, el comú no incrementa el seu endeutament”.

Un informe elaborat per l’empresa Euroconsult va determinar en el seu dia que la causa del despreniment de les pedres va ser la manca de manteniment dels ancoratges que hi havia a la zona, motiu pel qual el Govern es va desvincular de tota responsabilitat. D’aquesta manera, la companyia asseguradora de l’executiu va presentar una demanda contra els propietaris del ter­reny, els Cachafeiro, als quals es reclamava el cost dels treballs de reconstrucció, que ascendien a un total de sis milions d’euros. Per la seva banda, la corporació laurediana també va decidir emprendre la via judicial tot reclamant una indemnització pels danys patits pels seus edificis afectats, una via que es manté oberta a dia d’avui.

Tres anys sense responsables

L'aspecte actual de la zona de la Portalada, on va tenir lloc l'esllavissada de pedres ara fa tres anys.

tracking