emergència climàtica
Govern vol pactar amb la patronal les mesures d'estalvi energètic
Calvó assegura que al setembre hi haurà reunions amb els sectors empresarials per buscar un acord amb relació a les mesures per reduir el consum d’energia
La ministra de Medi Ambient, Sílvia Calvó, va dir ahir que l’executiu treballarà per aconseguir “el màxim consens possible” per poder aplicar el paquet de mesures que han de servir per reduir el consum d’electricitat al Principat. “Nosaltres ara el que estem fent és treballar de forma molt intensa en aquestes mesures, com heu vist ja hem començat amb el sector públic”, va explicar ahir Calvó a la benedicció del bestiar a la vall de Rialb. L’objectiu que persegueix el ministeri de Medi Ambient és trobar un punt d’acord, especialment amb la patronal. “Creiem que al sector públic hi ha d’haver un rol exemplar; serem molt exigents amb el Govern i amb els comuns”, va remarcar la ministra, que també va confirmar que de cara al setembre hi ha agendades reunions amb els diferents sectors per començar a treballar aquest consens. “Treballarem amb els tres sectors: públic, privat i ciutadans; el que busquem és el màxim de concertació, per això aquestes reunions han de servir per treballar amb els sectors corresponents i mirar d’implementar les mesures”, va defensar la ministra, que va assenyalar que “crec que ara tothom està molt sensible a la necessitat d’estalviar energia, el context ho requereix, penso que tothom n’és coneixedor i espero que es pugui fer amb el màxim de concertació, que és la voluntat de l’executiu”.
REDUIR EL CONSUM UN 15%
Les mesures que implementarà l’executiu han de servir perquè el consum elèctric es redueixi en un 15% a tot el país. D’aquesta manera s’evitaria, d’una banda, pujades importants de la factura de la llum i també possibles problemes amb el subministrament d’energia davant d’una eventual reducció de la producció a Europa. “Tots els estats europeus estan treballant amb aquest objectiu [del 15%]”, va asseverar Calvó, que va fer èmfasi en el fet que l’energia que arriba a Andorra depèn principalment dels dos països veïns. “Crec que ens hem de basar en els objectius dels països veïns”, va sentenciar.
OBERTS A LES LIMITACIONS
Andorra, com la resta de països, comença a preveure mesures d’estalvi energètic pels problemes de subministrament que es preveuen. Un gest que ja s’ha posat en pràctica aquesta setmana a les dependències de l’Administració general –on s’ha regulat la temperatura de l’aire condicionat a un límit de 24 graus– i que properament s’ampliarà en d’altres àmbits a través d’un nou paquet de mesures. En aquest sentit, la majoria dels botiguers veurien amb bons ulls la implementació d’aquesta restricció. “Entres a algunes botigues i hi fa fred. Crec que la gent hauria de ser més conscient”, opina Yolanda Gómez, treballadora d’Obag. “Estic informada sobre la mesura i ho veig bé”, afegeix, a part d’explicar que, en el seu cas, sempre han funcionat a una temperatura de 24 graus a l’estiu. “La temperatura mínima hauria de ser la justa i necessària per oferir un ambient agradable”, assegura per altra banda Marina Seballas, dependenta de l’Espiga d’Or, que, en el seu cas, té la temperatura del local programada a 25 graus. La dependenta de Jott Eli Paredes també s’afegeix a la crítica. “Seria positiu regular-ho. Hi ha moments que entres a una botiga i et preguntes: realment és necessari?” De fet, no son pocs els establiments del Principat que ja estan tenint en compte certes mesures d’estalvi energètic, ja sigui per contribuir amb el medi ambient o per estalviar en la factura de la llum. En aquest sentit, molts dels comerciants asseguren estar conscienciats i actualment ja es troben limitant l’ús de l’aire condicionat, que molts reserven per a situacions d’extrema necessitat. “Si el dia és fresc ja ni engeguem l’aire”, afirma Sònia Sanchez, una de les dependentes de Roca Ribes. “Sempre hem funcionat així”, assegura. Per altra banda, Susanna da Silva, administrativa de Luo Shop, comenta que, en el seu cas, en aquests moments només tenen encesos dos dels quatre aparells d’aire condicionat de l’establiment. “Estic a favor de la mesura sempre que no proposin normes molt estrictes”, comenta. Per altra banda, diversos treballadors de comerços asseguren estar prenent mesures complementàries per contribuir a aquest estalvi energètic, com ara regular l’ús de la il·luminació dels aparadors només en l’horari d’obertura al públic. “Quan acabem la nostra jornada i sortim de la farmàcia apaguem tots els llums”, assegura Anna Gómez, de la Farmàcia Central. Amb relació a aquest tema, dues dependentes de Mango i Obag relaten que els llums dels aparadors dels establiments d’Illa Carlemany també s’apaguen automàticament a determinada hora de la nit. Altres botigues, com en el cas de Padel Nuestro, són selectives segons el dia de la setmana. “Durant les nits apago els llums però durant el cap de setmana els deixo encesos perquè hi ha més afluència de gent als carrers”, explica la propietària del local, Teresa Suñé. Des d’altres establiments asseguren que, tot i tenir la voluntat per contribuir a l’estalvi, el tipus d’activitat que duen a terme no els permet posar-ho en pràctica. “Nosaltres no podem desendollar cap aparell. Tenim un consum impressionant a la copisteria i no podem prescindir de res”, assegura l’encarregada de Carlin, Elena Garcia, que, per altra banda, sí que reconeix tenir en compte l’aire condicionat i els llums dels aparadors. Quant a la implementació d’aquest nou paquet de mesures per contribuir a l’estalvi energètic, la majoria dels treballadors coincideixen que el Govern hauria de fer una distinció segons l’activitat de cada establiment, ja que, segons la seva opinió, hi ha comerços que realment necessiten tenir un ambient determinat per mantenir el bon estat dels seus productes. “A nosaltres aquesta mesura ens perjudicaria”, afirma una dependenta de la xocolateria Muse Inspiration Gourmande. “Tenim productes que són molt sensibles i necessitem tenir l’aire condicionat a una temperatura de 20 graus”, indica, tot afegint que, segons ella, s’haurien de diferenciar les pastisseries o xocolateries.