L'executiu vol finançament europeu per invertir en infraestructures
L’executiu enllesteix l’acord per accedir al Banc Europeu d’Inversions
Andorra treballa per poder accedir, tan aviat com sigui possible, al Banc Europeu d’Inversions (EIB). Segons el secretari d’Estat d’Afers Financers Internacionals, Marc Ballestà, el Principat accedirà a aquest nou organisme internacional “aviat”. “Hem de continuar avançant en les relacions amb els organismes internacionals i en aquest sentit ja estem avançant molt i esperem que aviat puguem donar per acabades les negociacions per poder tancar un acord de cooperació amb el Banc Europeu d’Inversions”, va assegurar Ballestà en una entrevista amb el Diari.
L’objectiu principal que busca Andorra és finançament i assessorament tècnic per a la connexió ferroviària que es planteja amb el país veí del sud. Tanmateix, Ballestà va explicar que “l’acord marc que s’està treballant ens ha de permetre poder accedir a finançament per a qualsevol tipus d’infraestructura que entri dins de l’àmbit de projectes que finança aquest organisme”. És a dir, que l’acord no només serà per a la connexió de tren amb Espanya sinó que també podria ser per a projectes nacionals. “L’acord no només està tancat a projectes com la connexió sinó que es podria contemplar qualsevol altra gran infraestructura”.
En aquest sentit, Ballestà va assegurar que el projecte del Multifuncional podria ser un d’aquests projectes tot i que el secretari d’Estat va considerar que “no sé si tindria sentit que l’incloguem aquí; hi ha altres tipus de projectes que tenen més sentit perquè poden dependre de tenir coordinació amb altres països”. De fet, una de les claus per voler accedir l’EIB és que Espanya i França ja en són membres, fet que facilitaria una inversió conjunta d’aquesta magnitud. A més, Ballestà va destacar que una possible connexió ferroviària no hauria de ser exclusivament amb Espanya, sinó que també “podria ser amb França o amb els dos països”. “Creiem que serà un element molt rellevant perquè a part de poder accedir a finançament de grans infraestructures també ens permet poder accedir al coneixement tècnic d’aquests organismes”.
ELS PROJECTES DEL EIB
Cal destacar que el Banc Europeu d’Inversions duu a terme diferents menes de projectes. Per una banda, formalitza préstecs a “clients de totes les mides per donar suport al creixement econòmic i a la creació de nous llocs de treball”, explica l’EIB en el seu web. Així, aquests préstecs tant poden ser per al sector públic com per al sector privat, incloses fins i tot les petites i mitjanes empreses. L’EIB també pot invertir en “fons de renda variable i deute que se centrin en projectes relacionats amb l’acció climàtica i/o les infraestructures”. Ara bé, totes aquestes inversions han d’estar centrades en aspectes com el canvi climàtic o la sostenibilitat mediambiental, la innovació “en tots els nivells”, “recolzar la columna vertebral de l’economia de la Unió Europea que són les petites i mitjanes empreses”, la cohesió “apostant per un desenvolupament territorial equilibrat que no deixi ningú enrere” o la inversió en joventut.
Entre d’altres, l’EIB ha finançat recentment la construcció de tres parcs fotovoltaics a Castella-la Manxa (55 milions d’euros) o el disseny, la construcció i la implementació d’una línia de bateries elèctriques per al sector de l’automoció a França (49 milions d’euros).
NOUS CONVENIS DE NO DOBLE IMPOSICIÓ
D’altra banda, el secretari d’Estat també va apuntar que entre els objectius d’aquest final de legislatura té aconseguir fins a quatre nous convenis de no doble imposició. Així, a més dels nous que ja estan en vigor, un desè amb Hongria, que està pendent de ratificació, i dos més que encara cal signar (Països Baixos i República Txeca), Andorra també ha obert rondes de negociació amb Mònaco, Islàndia, Corea del Sud i Montenegro. Si s’acaben materialitzant tots, en total s’arribaria als 16 convenis.