Inflació

Espot opta per equiparar la pujada salarial amb l'augment dels lloguers

L’executiu demana que la patronal i els sindicats arribin a un acord per l’increment dels sous

El cap de Govern, Xavier Espot, a l'església de Santa Eulàlia.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

Missatge del cap de Govern a la patronal i als sindicats l’últim dia abans de marxar de vacances. Xavier Espot va demanar ahir als membres del Consell Econòmic i Social un acord en matèria de salaris. Això sí, el líder de l’executiu va apuntar que el preu dels lloguers i l’increment salarial hauran d’anar de la mà. “És una decisió que haurà d’anar molt compassada amb l’increment dels salaris”, va explicar Espot amb relació a una possible limitació de l’augment dels lloguers.

“Si no s’incrementa la totalitat dels salaris d’acord amb l’IPC o no es va fins a la totalitat de l’IPC, el que no podem fer és incrementar els lloguers d’acord amb l’IPC”, va defensar Espot. Així, el cap de Govern va apuntar que la pujada salarial del gener vinent podria ser inferior a l’IPC acumulat de final d’any, a diferència del que va passar amb el darrer paquet de mesures. Ara bé, si finalment succeeix el cap de Govern considera que l’increment del preu dels lloguers també s’hauria de limitar a una part de l’IPC. El que va descartar Espot és permetre que els lloguers s’apugin més que els salaris, “perquè llavors sí que estem afectant d’una forma molt substancial la capacitat adquisitiva de les capes més vulnerables de la nostra societat”. Amb tot, Espot va reiterar que tant els salaris com els lloguers són decisions que s’hauran “de prendre en el seu conjunt amb el benentès que a mi els salaris m’agradaria que fossin objecte d’un acord amb patronal i sindicats”.

CONFIANÇA EN L’ACORD

De fet, el líder de DA va remarcar als actors socials la necessitat de negociar per trobar un acord, especialment en matèria de salaris. “Aquesta tardor el Govern el que ha de fer és propiciar aquesta concertació social i que els sindicats i patronals es puguin posar d’acord sobre quins han de ser els increments dels salaris un cop també tinguem ja una idea més definida de l’IPC acumulat”, va asseverar Espot abans de donar un copet a l’esquena al Consell Econòmic i Social. “Més que mai hem de fer confiança a la concertació social; hem de fer confiança al Consell Econòmic i Social, que cada vegada està més rodat”, va reiterar el cap de l’executiu. Una confiança que fins ara no ha tingut fruits perquè, com va recordar el ministre d’Economia, Jordi Gallardo, en les últimes negociacions per abordar el paquet de mesures aprovat per l’executiu el juny passat, “les postures estaven molt allunyades”, situació que va obligar l’executiu a haver de “fer d’àrbitre”.

En aquest sentit, Espot va explicar ahir, en el marc de la diada de Sant Roc celebrada a Encamp, que si l’acord entre patronal i sindicats no acaba arribant “el Govern assumirà les seves responsabilitat i aplicarà les mesures que hagi d’adoptar, que ja veurem quines són”. En aquest sentit, ara fa unes setmanes el president de la CEA, Gerard Cadena, va estendre la mà als sindicats oferint un pacte de rendes. Aquesta proposta es basaria a acordar un increment salarial per sobre de l’IPC, el qual s’aplicaria en un període de temps també a acordar, amb l’objectiu que les empreses no hagin d’assumir un increment tan fort en un sol exercici. “Si la concertació social va més enllà i pretén un acord pel que fa a un eventual pacte de rendes que no només concerneixi els salaris pròpiament dits perquè també contempla la resta de despeses, doncs millor que millor”, va asseverar Espot, que va recordar que “nosaltres el que volem és intentar preservar en la mesura del possible la capacitat adquisitiva dels ciutadans, però també és veritat que no podem posar en perill el nostre teixit productiu si parlem finalment d’una inflació desbocada”.

IPC DEL 7,3% AL JULIOL

En aquest sentit, ahir Estadística va confirmar que l’IPC interanual del juliol va ser del 7,3%. Una dada que confirma la desacceleració de la inflació, ja que implica una dècima menys que al juny (7,4%) i tres dècimes menys que la previsió feta pel departament (7,6%). De fet, Estadística va apuntar que la lleugera frenada és deguda a “un decreixement en els preus del transport urbà del 34,3% i pel comportament dels productes petroliers, que han baixat un 0,4%”. Per contra, els sectors que fan encarir els preus són vestit i calçat i el grup d’aliments i begudes no alcohòliques.

CRONÒLOGIA

-09/06/2022

PAQUET DEL GOVERN

El Consell General aprova el paquet de mesures que obliga a actualitzar amb l’IPC els salaris inferiors al mitjà.

-08/08/2022

LA CEA OFEREIX UN PACTE

El president de la CEA, Gerard Cadena, ofereix un pacte de rendes als sindicats, que veuen amb bons ulls.

-12/08/2022

ELS PARTITS REACCIONEN

DA afirma que treballa amb la idea de tornar a apujar l’IPC als salaris inferiors al mitjà.

-16/08/2022

GALLARDO DUBTA

El ministre d’Economia celebra l’oferiment de la CEA, però recorda que al juny no hi va haver acord.

-17/08/2022

ESPOT VOL UN PACTE

El cap de Govern obre la porta a una pujada salarial inferior a l’IPC i demana un acord als actor socials.

MESURES OBLIGATÒRIES PER ESTALVIAR

El cap de Govern es va sumar ahir a la llista de responsables que han demanat estalviar energia de cara a l’hivern vinent. Espot va destacar que l’executiu encara segueix treballant en les mesures que s’hauran d’aplicar, però va reconèixer que algunes seran més que recomanacions. Així, sense concretar quines, el cap de Govern va assenyalar que en el paquet de mesures també es preveuen obligacions per a empreses i ciutadans.

tracking