dades econòmiques
El valor de les importacions es dispara a causa de la inflació
Entre gener i juny han entrat mercaderies a Andorra per un cost de 817 milions d’euros, 284 més que en el mateix període de l’any passat
La inflació s’ha incrementat en els primers sis mesos de l’any en un 7,4%, segons les dades del departament d’Estadística corresponents a l’índex de preus al consum del juny. Un fet que influeix directament en el valor de les importacions, que s’han disparat en el primer semestre de l’any 2022. També segons les dades del departament d’Estadística, del gener al juny el Principat ha importat mercaderies per un valor de 817,6 milions d’euros. Són 284 milions d’euros més que en el mateix període de l’any passat, quan el valor de les mercaderies importades es va enfilar fins als 553 milions d’euros. Es tracta d’un creixement percentual de 47,7 punts.
De seguir la mateixa tendència, l’any s’acabaria amb un valor d’importacions de mercaderies superior als 1.600 milions d’euros, quan l’any passat aquesta xifra va ser de 1.323. Presumiblement, el resultat final serà superior als 1.600 milions, ja que en el segon semestre de l’any s’acostuma a incrementar el volum de les importacions empès pel turisme d’estiu (juliol, agost i fins i tot setembre) i pel primer mes (desembre) de la temporada d’hivern.
Pes majoritari d'Espanya
El que no ha fet variar l’increment de la inflació és l’origen de les importacions, que, com és habitual en les darreres dues dècades, prové de manera majoritària de l’Estat espanyol. Així, dels 817 milions invertits per comprar mercaderies en els primers sis mesos de l’any, 543 s’han pagat a exportacions espanyoles. És a dir, el 66,4% del valor de les importacions és d’Espanya. El segon país en pes, amb 88,6 milions, és França, que representa el 10,8% del volum total del valor de les importacions en el primer semestre del 2022.
En termes percentuals no ha variat gaire la situació respecte al mateix període de temps del 2021. Les mercaderies espanyoles representaven el 66% del total, mentre que les franceses eren el 9,8%. Sí que han variat respecte al cost de les mercaderies importades influenciades per l’alta inflació. D’Espanya en el primer semestre de l’any es van comprar mercaderies per un valor de 365 milions d’euros i de França es van importar per un valor de 54 milions d’euros. Un 32,7% i un 38,6% menys que en els primers sis mesos del 2022.
Que Espanya tingui la primacia quant a l’origen de les importacions a Andorra és un fet que ja fa molts anys que passa, des que a principi dels noranta es va començar a desequilibrar l’arribada de productes al Principat, que fins aquelles dates es repartien pràcticament a parts iguals els dos països veïns. Any rere anys i per diverses circumstàncies França va anar perdent la paritat amb Espanya i hores d’ara, tot i ser el segon país que més mercaderies ven a Andorra, es troba a gairebé 50 punts percentuals de distància del valor de les mercaderies del veí del sud.