diada del principat a prada de conflent
Andorra, centre de les relacions de cooperació transfrontereres
Un dels àmbits amb més potencial de desenvolupament és el de la salut
Andorra, per la seva condició d’Estat independent i, per tant, gràcies a la seva capacitat per parlar de tu a tu amb les institucions supranacionals, com ara la Unió Europea, pot jugar un rol “central i decisiu” en les relacions de cooperació amb les regions veïnes. Aquest és un dels punts que van coincidir a assenyalar la majoria de ponents que van participar, ahir, en la 35a edició de la Diada Andorrana a la 54a Universitat Catalana d’Estiu (UCE). La trobada, que va tenir com a fil conductor la cooperació transfronterera, va tenir lloc, com és habitual, a la localitat nord-catalana de Prada de Conflent.
Àngels Mach, presidenta de la Societat Andorrana de Ciències (SAC) –entitat que ha organitzat la Diada amb la col·laboració de FEDA Cultura i el Govern–, va afirmar que els socis del Principat en les relacions transfrontereres, és a dir, les comarques catalanes de l’Alt Urgell i la Cerdanya i la regió d’Occitània, perceben Andorra com un soci “flexible per l’accés directe que té a les institucions internacionals” arran de la seva condició de país inde- pendent.
Per la seva part, la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, va assenyalar que els propers anys seran clau per al desenvolupament de les relacions transfrontereres de cooperació. Ubach va recalcar la importància que la UE percebi que hi ha interès de tots els socis a aprofundir i intensificar aquestes relacions. Només així, va afirmar, es podrà garantir el ple suport de les institucions comunitàries al desenvolupament de l’àrea funcional Andor-ra-Pirineus. Ubach va mostrar-se convençuda que el Principat pot ser un motor i jugar un rol rellevant en aquest espai de cooperació.
Salut
Un dels àmbits en què fa anys que els diferents territoris de l’àrea Pirinenca ja cooperen és el de la salut. N’és l’exemple paradigmàtic l’Hospital de Cerdanya, a Puigcerdà, el primer equipament sanitari a Europa destinat a atendre pacients de dos estats diferents. L’equipament, recordem-ho, va ser finançat en part pel Fons de Desenvolupament Regional Europeu (FEDER) de la UE, que va canalitzar-se a través del Programa de Cooperació Territorial Espanya-França-Andorra (POCTEFA) 2007-2013.
En aquest sentit, un dels ponents de la Diada, Ramon Tres-serras, director del Cluster Sol Soleil Health Pyrenees, va destacar que la cooperació transfronterera en l’àmbit de la salut és una oportunitat de desenvolupament econòmic per al conjunt de l’àrea funcional pirinenca, sobretot en un context demogràfic d’envelliment de la població. El Cluster aplega empreses, la majoria de la Cerdanya catalana i el Capcir, que treballen en la salut, l’esport, el desenvolupament sostenible, l’alimentació i el turisme. Uns àmbits, va assenyalar Mach, en què el teixit productiu i el conjunt de la societat andorrana “tenen moltes coses a dir”.
És la primera vegada que la Diada Andorrana a la UCE de Prada de Conflent convida en una mateixa jornada personalitats de la política i l’economia “del nord i del sud” per debatre sobre l’estat de les relacions transfrontereres de cooperació i explorar noves oportunitats per desenvolupar-les. “El 2003 vam organitzar unes jornades sobre Andorra i els veïns del sud i, dos anys més tard, sobre Andorra i els veïns del nord, però mai no els havíem aplegats tots alhora. Jornades com aquestes són importants per plantejar noves idees i també per fer contactes”, va explicar la presidenta de la SAC.