música
Persefone surt de gira europea amb 22 concerts en 10 països
Els vocalistes Martins i Espinosa no poden viatjar i són substituïts per Daniel Rodríguez
Persefone torna a la carretera després de tres anys. La banda de metal andorrà inicia el 7 de setembre vinent la gira europea a Colònia i la tancarà l’1 d’octubre a Munic. Seran vint-i-dos concerts en menys d’un mes, pràcticament un diari, per deu països: Alemanya, la República Txeca, Polònia, Àustria, Suïssa, Itàlia, França, la Gran Bretanya, Irlanda i Holanda. Comparteix gira amb dues bandes alemanyes de metal: Obscura, que actua com a cap de cartell, i Disillusion, que farà de telonera.
Les dificultats per quadrar els compromisos professionals i personals han fet que dos dels membres de la banda –Marc Martins (veu) i Moe Espinosa (teclat i veus)– s’hagin de quedar a casa. “Som superamics però també som una empresa –explica el bateria, Sergi Bobby Verdeguer– i anul·lar la gira hauria suposat un cop per al grup després dels successius ajornaments per la covid i la sortida del disc. I els directes donen sentit al que fem.”
La solució ha estat la incorporació puntual de Daniel Rodríguez Flys, un cantant madrileny, que es desplaça a Andorra per als assajos i del qual estan “supercontents” de com s’ha adaptat. Verdeguer té clar que “no és la situació ideal i menys quan falten els dos cantants, però no som una banda pop que penja del vocalista, sinó que el que pesa és el conjunt de la música”. Alhora, també precisa que amb la covid el públic s’ha acostumat que en una o una altra actuació pugui faltar algun dels integrants de la banda andorrana.
La reflexió del bateria es trasllada a les dificultats de conciliar la música amb la família i la feina. Explica que per als músics de Persefone “una gira d’un mes” significa dedicar-hi les vacances i no fer-les en parella i fills, i per a d’altres renunciar a ingressos. Perquè els concerts de la banda no són rendibles i menys en les actuals circumstàncies. L’equip de la gira que es desplaça per carretera està format per 21 persones entre músics i equip i l’augment del preu del carburant s’ha disparat: “La despesa s’ha duplicat i mantenim el caixet. És molt complicat encaixar-ho tot.”
Una aposta per créixer
A més, per primera vegada en molts anys no surten a girar com a caps de cartell. La possibilitat d’actuar amb un grup “més gran” com Obscura els ha de permetre ampliar el públic i la projecció de la banda, tot i que comporti menys ingressos. Alhora, després de la covid tots els grups han sortit de gira simultàniament i, com més complet sigui l’espectacle, més fàcil serà vendre les entrades. “És un grup de referència del metal més tècnic. Ens complementem molt bé perquè ells, per exemple, tenen molts seguidors a Alemanya i nosaltres a Espanya”, explica Verdeguer.
Els 45 minuts d’actuació serviran per repassar alguns dels temes del nou llançament, Metanoia, que va sortir al mercat al juny, i els clàssics de la banda. L’àlbum, molt ben acollit per les revistes especialitzades i el públic, és el primer amb la discogràfica Napalm records, una de les referències del gènere. “Hem passat de tenir una persona dedicada a la promoció a treballar amb un equip de 32 persones que se n’ocupen”, explica. Això ha derivat en el fet que ha anat acompanyat d’una campanya de difusió de quatre mesos “de molta activitat” amb el llançament del disc, en què han estat protagonistes de múltiples entrevistes en ràdios, portades de mitjans internacionals especialitzats en el gènere i molta repercussió a les xarxes socials. L’impacte ha estat determinant perquè per primer cop un dels temes de la banda –The majestic of Gaia, de l’àlbum Spiritual Migration– hagi superat el milió de reproduccions a Spotify.