sector primari
La pedra malmet el 91% del tabac a Canillo
Les pedregades han afectat, de moment, gairebé el 19% del total de les plantacions del país
Les pedregades que han caigut durant el mes de juliol i sobretot a l’agost han afectat de manera important alguns camps de tabac del país. La parròquia més perjudicada per aquest fenòmen meteorològic ha estat Canillo, on el greu estat en què han quedat algunes plantacions ha fet que se’ls atorgui el dret de fresa, és a dir, que es pugui procedir a la destrucció del conreu. D’aquesta manera, l’autorització de destrucció es podrà aplicar al 54% de la collita d’aquesta parròquia, si bé són els productors els que determinaran, en última instància, si l’acabaran portant a terme o no.
Una altra de les parròquies que ha patit una afectació important del tabac plantat per la caiguda de pedra ha estat Ordino, i en menor mesura Sant Julià de Lòria, mentre que els terrenys d’Encamp, la Massana i Escaldes-Engordany dedicats a aquest producte només han registrat danys molt puntualment. Per la seva banda, Andorra la Vella és l’única parròquia en què no s’han portat a terme declaracions.
Així ho va informar ahir l’Associació de Pagesos i Ramaders d’Andorra (APRA) en una nota de premsa que volia ser un resum avançat de la situació i en la qual s’afirmava que “és important tenir en compte que la major part dels colliters valoren el grau d’afectació del cultiu després d’aquests sinistres meteorològics, i moltes vegades –malgrat que el tabac estigui apedregat– no els declaren perquè no tindran una incidència final molt significativa sobre la collita”.
L’entitat que aplega els integrants del sector agrícola i ramader considera que encara és prematur fer una valoració dels efectes de les pedregades que han incidit sobre la collita del 2022 “primer perquè no s’ha acabat el període de risc i, segon, perquè les parcel·les s’acostumen a visitar en el moment més proper a la collida i, per tant, encara no s’ha dut a terme el peritatge de les més tardanes”.
Les pedregades que han estat especialment nocives per a la collita de tabac d’enguany, i que sovint han anat acompanyades de d’episodis de pluja intensa, han estat les del 29 de juliol i les del 6 i 12 d’agost. El nombre de parcel·les de tabac sobre les quals s’ha declarat un o més sinistres ha estat de 111 en tot el país, de les quals de moment han estat visitades 73, de manera que, tal com s’ha remarcat des de l’associació, els resultats presentats són parcials.
Segons les dades facilitades per l’APRA, la declaració de pedra ha afectat, a hores d’ara, gairebé el 19% del total de la collita, “si bé s’ha repartit de forma molt desigal entre les parròquies”. La parròquia on els danys han estat més grans ha estat Canillo, on el 91% del tabac ha estat declarat com a apedregat. En aquesta mateixa situació ha quedat el 45% del tabac plantat a Ordino i el 17% del de Sant Julià de Lòria, pel que respecta a les parròquies més afectades per la calamarsa. “Aquests valors queden molt contrarestats en la mitjana pels de les parròquies que pràcticament no han patit danys”, segons va assenyalar l’APRA. “Aquests percentatges es modulen amb les visites tècniques que s’estan portant a terme, materialitant-se de forma provisional en un 66%, un 26% i un gairebé 8% d’afectació real, respectivament”, es va afegir des de l’entitat. En aquest sentit, l’APRA recorda que “els tècnics valoren com no afectades les fulles de tabac que, malgrat presentar alguns punts forats ocasionats per la pedra, mantinguin la seva estructura de nervis intacta”.
La collita de tabac s’està fent enguany de manera més lenta que en anys anteriors. I és que s’ha de tenir en compte que al voltant del 40% de les plantes es van veure afectades en un primer moment per un fong anomenat Rhizopus, el que va obligar a reemplaçar-les. Això ha suposat que algunes de les plantacions no donaran el tabac per madurat fins a gairebé finals del proper mes de setembre. Tot i així, el volum de la collita podria ser l’habitual i situar-se al voltant dels 130.000 quilograms, una xifra lluny dels 240.000 als quals s’havia arribat abans de la pandèmia del coronavirus, segons es va informar des de l’APRA.
CLAUS
1 Parròquies més afectades per les pedregades
El 91% del tabac de Canillo ha estat declarat com a apedregat, un volum que es redueix al 45% en el cas d’Ordino i al 17% en el de Sant Julià.
2 Parcel·les amb sinistres declarats
El nombre de parcel·les en què s’han declarat un o més sinistres ha estat de 111, de les quals de moment han estat visitades 73.
3 Valoració provisional de l’APRA
L’APRA veu prematur fer una valoració de les pedregades perquè encara no ha acabat el període de risc i no totes les parcel·les estan peritades.