tornada a les aules

La inflació afecta també el material escolar

L’augment del cost de la matèria primera i del transport disparen el preu final dels lots de llibres

Dos nens escollint material escolar a l'establiment Ofijet.Fernando Galindo

Publicat per

Creat:

Actualitzat:

La inflació no s’atura i la pujada de preus continua afectant la majoria de sectors. En aquest cas, tampoc n’han quedat al marge tots aquells productes necessaris pel retorn del nou curs: el material escolar i els lots de llibres de text. En aquest sentit, des de les llibreries del Principat on treballen amb aquest tipus de material asseguren que han parcebut una pujada de preus respecte l’any passat. “El cost de la matèria primera i del transport han augmentat. És una cadena, ja que això repercuteix al cost final”, explicava ahir l’encarregat de La Llibreria Lluís Canals.

Malgrat aquesta realitat, i en relació al cas concret dels lots de llibres de text, el ritme de compres, de moment, no ha disminuït. “No hem notat una diferència en les vendes, ja que la necessitat de comprar llibres per a l’escola es manté”, explicava Jordi Vales, responsable de secció d’Fnac Andorra. En relació a aquest tema, la mitjana del cost dels lots de llibres no és representativa, ja que varia considerablement segons el centre educatiu depenent del nivell de digitalització que tinguin implementat. Tot i això, un lot de llibres complet de tot un curs pot arribar a costar fins a 300 o 400 euros.

Torna el mercat de segona mà

Els responsables dels establiments, per exemple, destacaven que l’Escola Andorrana és qui més utilitza les plataformes digitals mentre que el sistema educatiu espanyol encara manté en gran mesura els llibres de text. “L’escola andorrana només utilitza llibres de lectura ja que treballen pràcticament a partir de la tablet”, destacava Canals. “A més, es fa molt d’intercanvi entre alumnes”, assegurava. Molts dels llibreters, de fet, explicaven que aquesta tendència ha incrementat considerablement durant els últims anys. “El mercat de segona mà ja va arribar fa uns anys per quedar-se”, observava Canals. “La gent no dubta a donar una segona vida al material utilitzat passant-lo a la família o als amics”, afegia. Aquest, segons sospitava el gerent d’Ofijet Josep Maria Cornella, és un dels motius pels quals cada vegada els clients acudeixen més tard a les botigues per comprar els lots de llibres. “La gent cada vegada tarda una mica més a demanar els llibres perquè primer intenten aconseguir-los per altres mitjans”, destacava.

Per altra banda, els treballadors dels establiments també plantegen que aquesta tendència de retardar la compra dels llibres de text podria tenir una relació estreta amb l’economia dels clients. “La crisi que estem patint ara es nota”, indicava Casals. “Tothom ha volgut fer primer les vacances i ara tot just comencen a trucar per encarregar els llibres”, afegia. En aquest sentit, explicava que des de La Llibreria intenten posar facilitats als clients. Un fet que posen en pràctica amb les noves tecnologies. “Intentem adaptar-nos als clients. Els oferim, per exemple, la possibilitat de pagar amb enllaços”, comentava Casals. En el cas d’Fnac Andorra, per altra banda, ofereixen un descompte del 10% als clients que disposen de la tarja Pyrenées així com altres packs especials de material.

Quant al material escolar, des de Carlin Andorra apuntaven que els clients acostumen a gastar-se entre uns 70 i uns 200 euros. En aquest sentit, l’encarregada de l’establiment Elena Garcia comentava que molts clients els envien prèviament les llistes per WhatsApp i des de la botiga mateix s’encarreguen de reunir el material per estalviar-los les cues. Des d’Fnac Andorra, Vales confirmava que el preu de la majoria de productes de papereria també ha augmentat i que, deixant de banda el material més bàsic com bolígrafs o llibretes, la venda de col·leccions o edicions especials de determinades marques ha disminuït.

tracking